Volgens Jacques Borlée is er maar één oplossing om het atletiek te redden
Foto: Photo News

Nog tot zondag vindt in Londen het WK atletiek plaats. Maar de vele dopinggevallen en corruptieschandalen werpen een smet op de sport. Jacques Borlée, gepokt en gemazeld in de atletiek, ziet echter de oplossing. “De atletiek moet veel meer ‘fun’ worden”, meent de coach van de Belgian Tornados.

Met om de haverklap berichten over op doping betrapte atleten en van corruptie beschuldigde bestuurders kreeg de atletiek recentelijk klappen. Voeg daaraan toe dat de belangrijkste atletiekmeetings op veel minder mediabelangstelling kunnen rekenen dan bepaalde andere sporten, en het is duidelijk dat de atletiek aan herbronnen toe is. Jacques Borlée, ex-atleet en meer dan tien jaar atletiekcoach op het hoogste niveau, ziet het met lede ogen aan. Maar de voormalige sprinter ziet kansen om de sporttak zijn grandeur van weleer terug te geven.

“Het is hoog tijd dat de atletiek op commercieel gebied met haar tijd meegaat”, stak Borlée van wal. “We moeten de mensen naar het stadion lokken door hen spektakel aan te bieden. Op dit moment is er echt niks van marketing en dat moet veranderen. Waarom niet bijvoorbeeld kleine indoormeetings opluisteren met tussendoor breakdancevoorstellingen? We moeten een soortgelijke mix van genres durven invoeren.”

“Het moet ook verleden tijd zijn dat pakweg het polsstokspringen en het verspringen op hetzelfde moment plaatsvinden”, vervolgde Borlée. “Beter eerst volle aandacht voor het ene, en dan het andere. Ik vind ook dat fans de atletiekbijeenkomsten meer online moeten kunnen beleven, via de sociale media. En in het stadion kan men de spektakelwaarde verhogen door in te zetten op een indrukwekkende belichting. Een spot kan bijvoorbeeld polsstokspringers volgen tijdens hun aanloop.”

Tot slot wil Borlée resoluut een einde maken aan dopingmisbruiken. “We moeten dat hele systeem uitroeien”, aldus de atletiekcoach. “De federaties met gedopeerde atleten moeten duizelingwekkend hoge boetes krijgen. Daarnaast zou ik elke betrapte atleet tien jaar schorsen. Dat is de enige manier om er komaf mee te maken, anders blijft doping bestaan.”