Verdachte in fipronilschandaal: ‘Bracht autoriteiten op het juiste spoor’
Foto: EPA

In Nederland is een handelaar van landbouwproducten naar voren getreden als tipgever in het fipronilschandaal. Het gaat om een voormalige zakenpartner van Patrick R., de eigenaar van Poultry-Vision. ‘Ik voelde dat er iets niet pluis was, maar ik wist niet goed wat.’

De woning van de 28-jarige Nick Hermens in het Nederlandse Uden was donderdag een van de adressen waar een huiszoeking werd uitgevoerd. Volgens De Volkskrant kwam hij eind juli in het vizier van het Nederlandse Openbaar Ministerie, nadat verschillende ladingen voedingssupplementen fipronil werden verhandeld onder de naam Pro-Farma, de naam van Hermens’ bedrijf.

Hermens beweert echter onterecht in de zaak te zijn meegesleurd omdat zijn voormalige zakenpartner Patrick R. (eigenaar van het bedrijf Poultry-Vision dat fipronil in zijn producten had) onterecht gebruik bleef maken van de naam.

De twee begonnen in 2015 onder die naam samen te werken, maar in februari 2016 werd de samenwerking stopgezet. Volgens Hermens omdat hij vermoedde dat zijn Belgische zakenpartner illegale insecticiden gebruikte.

‘Na een landbouwbeurs begin 2016 zag ik Patrick R. en Matthijs IJ. van Chickfriend (het bedrijf waarvan donderdag twee bestuurders werd gearresteerd, red.) ongeëtiketteerde flessen uitwisselen. Ik voelde dat er iets niet pluis was, maar ik wist niet goed wat’, vertelde Hermens aan De Volkskrant. ‘Pas achteraf vallen alle puzzelstukken in elkaar.’

In een oude e-mailbox stootte hij op e-mails van een Roemeense fabrikant over de levering van fipronil.

Naar eigen zeggen tipte Hermens in november 2016 het Nederlandse voedselagentschap NVWA over het gebruik van fipronil, waarbij zowel Chickfriend als Patrick R. met naam werden genoemd. Hermens heeft nu een schadeclaim ingediend bij de voedselautoriteit omdat zijn bedrijf reputatieschade heeft opgelopen.