Laurette Onkelinx: ‘Niet jammeren over verleden, “new PS” komt eraan’
Laurette Onkelinx Foto: Photo News

De door schandalen geplaagde Franstalige socialistische partij PS wil eind deze maand, op 21 augustus, een volledig nieuw partijprogramma voorstellen. Verloning en volledige decumul van functies zullen centrale thema’s zijn.

De PS wil het verleden achter zich laten en met een schone lei beginnen. ‘Met het programma van 21 augustus zal de “new PS” gearriveerd zijn’, zei Laurette Onkelinx. ‘Men moet niet jammeren over het verleden. Het hoofd moet terug omhoog, nadat men de fouten uit het verleden erkend heeft.’

Onkelinx zelf zal ook een keuze (moeten) maken tussen haar mandaat als Kamerlid en haar functie als voorzitter van de Brusselse partij-afdeling. Ze maakte haar plannen vrijdag bekend in een interview in de krant la Dernière Heure en op de openbare radio-omroep La Première.

Mandaten

Eerder werd duidelijk dat partijgenote Eliane Daels in 2016 het meest betaalde mandaten had. Op een totaal van 29 mandaten zijn waren 27 betaald. Alle politici en hoge ambtenaren zijn verplicht om al hun bezoldigde en niet bezoldigde mandaten aan te geven. Ze moeten ook hun vermogen aangeven, al wordt dat niet wereldkundig gemaakt. Het Rekenhof heeft de lijst nu vrijgegeven.