Muyters vraagt banken krediet voor eierboeren
Foto: AFP

‘Philippe Muyters, de Vlaams minister van onder meer Economie en Werk, wil met de banken samenzitten om de financiële nood van de eierboeren te lenigen.

De eierboeren hebben het moeilijk door het friponilschandaal waardoor verschillende bedrijven in financiële moeilijkheden zitten. Minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) wil met de banken aan tafel zitten om te kijken hoe bedrijven kunnen geholpen worden. Muyters hoopt via tijdelijke overbruggingskredieten bedrijven financieel vlot te houden. Hij gaat met de banken samen te zitten maar gaat eerst nog overleggen met zijn collega Joke Schauvliege.

Bij de banken is er nog geen standpunt ingenomen ten aanzien van de vraag van Muyters. ‘We gaan niet individueel een standpunt innemen, maar dat is iets voor de sectorfederatie Febelfin’, zei een woordvoerder van KBC. Bij BNP Paribas Fortis was er nog geen reactie. Febelfin zei dat het niet de eerste keer is dat de landbouw getroffen wordt door een crisis. ‘We hebben destijds ook stappen genomen toen de crisis bij de melkveehouders toesloeg’, zei Wien De Geyter. ‘Voor de eiersector moet de analyse nog gebeuren. Maar het blijft iets dat we dossier per dossier bekijken.’

PMV

Op het kabinet Muyters zegt men dat er sowieso op regelmatige basis met de banken wordt samen gezeten in kader van ‘high level overleg’. Dat overleg werd tijdens de financiële crisis opgestart toen heel wat bedrijven plotseling financieel in ademnood kwamen en banken nog maar weigerachtig waren om kredieten te verstrekken. De overheid kwam toen tussen via het overheidsfonds PMV. PMV verstrekte toen aan noodlijdende bedrijven waarborgen zodat banken de kredietkraan openhielden. Voor bedragen groter dan anderhalf miljoen werd daarvoor Gigarant ingeschakeld. Voor kleinere bedragen heeft PMV de waarborgregeling.

PMV is in de eiercrisis nog niet tussengekomen maar sluit niet uit dat er zo’n vraag komt. Ook PMV wijst erop dat het overleg nog moet plaatsvinden. Voordat PMV effectief tussenkomt, kan het nog enkele weken duren.

Ondertussen lijkt de schade door de eiercrisis uit te lopen. De Boerenbond lanceerde initieel het cijfer van 10 miljoen als kostprijs maar in Nederland wordt de scahde ondertussen geschat op minimaal 150 miljoen euro. ‘Als het consumentenvertrouwen niet herstelt, kan de schade oplopen tot 300 miljoen’, zei Hugo Bens, voorzitter van de vakgroep pluimveehouder van de ZLTO. ZLTO is een vereniging van 15.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland.

Voedelsindustrie ongerust

Bij Fevia zegt directeur Chris Moris dat ook de voedingsindustrie met meer vragen wordt geconfronteerd. De voedingsindustrie gebruikt eieren als grondstof in heel wat voedingsproducten. ‘Er komen meer vragen uit Groot-Brittannië en Frankrijk.’ In Engeland hebben supermarkten al verwerkte bereidingen zoals eiersla uit de rekken gehaald. Ook de lokale productie werd geweerd.

Moris meent dat er geen reden is voor paniek. ‘Er is hier ook eerst even paniek geweest waarop het stof ging liggen en men zag dat er geen reden was voor onrust. We hopen dat ook in het buitenland men snel die analyse zal maken.’ Moris zegt dat vooral in producten als eiersla, mayonaise en koekjes er vragen komen.

Hij rekent er op dat het Belgische voedselagentschap en andere autoriteiten het buitenland via informatieverstrekking kan geruststellen. ‘Als sommige van onze leden hun producten laten testen, kunnen ze dat uiteraard doen in het kader van een commerciële relatie, maar er is geen enkele reden toe. Zoals minister van Volksgezondheid Maggie De Block zei mag je in de veronderstelling dat alle eieren die in mayonaise zitten, de alarmdrempel inzake Fipronil hebben bereikt over overschreden, je nog altijd anderhalf kg mayonaise per dag mag eten.’