BELGEN OP WK ATLETIEK. Tienkamper Thomas Van der Plaetsen geeft op, Berings en Zagré uitgeschakeld
Foto: Photo News

Thomas Van der Plaetsen heeft vrijdag na vier onderdelen beslist de tienkamp te staken op het WK atletiek in Londen. Hij kwam tot die beslissing na het hoogspringen. Na het vierde nummer was de Oost-Vlaming pas 28e.

Zijn opgave was geen grote verrassing na enkele teleurstellende resultaten. De 26-jarige Europese kampioen van 2016 opende vrijdag met een evenaring van zijn snelste tijd van dit seizoen op de 100 meter (11.35), goed voor de 30e plaats. Daarna werd hij met 7m09 (pr 7m80) 26e in het verspringen en 13m03 (pr 14m32) 28e in het kogelstoten. Na afloop van het hoogspringen, waarin Van der Plaetsen met 1m96 21 centimeter onder zijn persoonlijk record bleef, hield hij het voor bekeken.

Voor de competitie had Van der Plaetsen al laten weten dat zijn linkerknie hem zorgen baarde, een blessure aan die knie had hem dit voorjaar uit de atletiekstadions gehouden. In Londen is het echter zijn rechterknie die hem uiteindelijk tot opgave heeft gedwongen.

“De 100 meter is goed verlopen”, zei Van der Plaetsen. “Maar bij mijn eerste poging in het verspringen voelde ik bij het afzetten iets in mijn rechterknie. Die is daarna stijver en stijver geworden. Ik zal onder de scanner gaan om te bekijken of de meniscus niet geraakt is. Het is beter geen onnodige risico’s te nemen.”

De blessure stak voor het eerst de kop op tijdens het Belgisch kampioenschap van 2 juli in Brussel. “Ik ben toen slecht neergekomen in het polsstokspringen”, vervolgde Van der Plaetsen. “Het is niet aangenaam om op te geven. Ik heb er alles aan gedaan om aanwezig te zijn op het WK. Ik heb er hard voor gewerkt. Ik had de kwaliteiten om een mooie tienkamp neer te zetten. Kleine zaken hebben me dat uiteindelijk verhinderd. Dit is jammer.”

BELGEN OP WK ATLETIEK. Tienkamper Thomas Van der Plaetsen geeft op, Berings en Zagré uitgeschakeld
Foto: Photo News

Anne Zagré strandt in halve finales 100 meter horden

Anne Zagré is er vrijdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter horden op het WK atletiek in Londen. De 27-jarige Zagré, die in de buitenbaan moest lopen, eindigde in de eerste van drie halve finales als achtste en laatste in 13.34 (wind +0,5 m/s). De eerste twee van elke halve finale en de twee snelste verliezende tijden verzekerden zich van een plek in de finale.

De Australische Sally Pearson won de halve finale van Zagré in 12.53. Het Belgische record van Zagré bedraagt 12.71. Dit seizoen liep ze al 12.96, eerder op de dag zette ze in de reeksen 12.97 op de tabellen.

"Ik weet niet wat er verkeerd is gegaan", reageerde Zagré na haar teleurstellende halve finale. "Ik voelde heel snel dat ik geen goede wedstrijd zou lopen. Blijkbaar heb ik enkele horden geraakt, maar daar herinner ik me niets van", zei Zagré. "Het leek wel of ik de controle over mezelf kwijt was. Dat is me eerder dit seizoen al twee keer overkomen. Ik had geen last van stress, dus het zou me verbazen als het daaraan ligt. Ik voelde me nochtans uitstekend. Ik was tijdens de opwarming echt tevreden over mijn vorm. Ik begrijp er niets van."

Eline Berings uitgeschakeld

Eline Berings, de tweede Belgische hordeloopster, kon zich niet plaatsen voor de halve finales op de 100 meter horden. In de vierde van vijf reeksen kwam Berings als zevende en voorlaatste over de streep in een teleurstellende 13.35 (wind -0,6 m/s). Voor de 31-jarige Berings was het haar eerste WK-deelname in acht jaar. De Australische Sally Pearson won in 12.72. De top vier van elke reeks en de vier snelste verliezende tijden stootten door naar de halve finales van vrijdagavond. De Nederlandse Sharona Bakker werd als traagste (13.12) opgevist.

“Ik had een bizar gevoel, vond de juiste frequentie niet, was op technisch niveau niet super goed”, verklaarde Berings na haar uitschakeling. “Dat is ongetwijfeld het verschil met de andere wedstrijden die ik dit seizoen liep. Hier is het een andere dimensie. Dit is ongetwijfeld een trede te hoog voor mij.”

“Het is jammer want de vorm is zeker goed”, vervolgde de hordeloopster. “De vorm is zeker beter dan de tijd die ik laat optekenen. Ik voelde mij in staat om 13.00 te lopen. Maar dan moet je het nog doen. Het is moeilijk om constant je beste niveau te halen. Ik loop niet regelmatig genoeg rond 13.00. Op wereldniveau is dat een noodzaak.”

BELGEN OP WK ATLETIEK. Tienkamper Thomas Van der Plaetsen geeft op, Berings en Zagré uitgeschakeld
Foto: Photo News