Poultry-Vision kende in 2015 plots veel meer winst
Eieren worden getest op de aanwezigheid van fipronil Foto: AFP

Het bedrijf Poultry-Vision heeft in 2015 een enorme stijging van de winst gekend. Dat maakt het waarschijnlijk dat de praktijken met fipronil al langer plaatsvonden. Het insecticide fipronil is mogelijk via dierenartsen ook bij particulieren met kippen terechtgekomen.

Poultry-Vision, een bedrijf in Ravels dat in beeld kwam als de vermeende leverancier van fipronil, heeft in 2015 een enorme stijging van de winst gekend, zo blijkt uit de jaarrekeningen van 'Agro R.', dat volgens de advocaat van zaakvoerder Patrick R. de officiële zaak achter Poultry-Vision is. Het is niet meteen duidelijk of de gestegen winst met een verkoop van fipronil te maken heeft, maar als dat zo is, kan het er mee op wijzen dat de in voeding verboden insecticide al minstens in dat jaar in kippenstallen werd gebruikt.

Na een huiszoeking bij Poultry-Vision zou er een tank met bijna 6.000 liter zijn aangetroffen. Fipronil zou zijn gemengd met het reinigingsmiddel Dega-16 en mogelijk zijn verkocht aan het Nederlandse Chickfriend.

Op de website staat 'Poultry-Vision BVBA' te lezen, maar die naam valt niet terug te vinden in de Kruispuntbank van Belgische Ondernemingen. Op hetzelfde adres staat wel 'Agro R.', met ook Patrick R. als zaakvoerder. De advocaat van R. antwoordt bevestigend op de vraag van Belga of het gaat om het bedrijf achter Poultry-Vision.

Wie jaarrekeningen van Agro R. nakijkt, kan alvast een opvallende vaststelling doen. De winst, vóór allerhande kosten/baten en belastingen, bedroeg in 2015 143.666 euro. Dat is ongeveer acht keer zo veel als het resultaat voor 2014, toen 18.102 euro. In de jaren sinds 2010 schommelde het resultaat telkens rond de 20.000 euro.

De praktijken met fipronil vonden wellicht al plaats in maart 2016, zo blijkt uit facturen die de Nederlandse krant NRC ontving. Als de opvallende winstaangroei bij Agro R. te maken zou hebben met de verkoop van fipronil, dan is het niet onaannemelijk dat het goedje ook al in 2015 werd verneveld in kippenstallen en zo in de voedselketen terechtkwam.

De jaarrekening voor 2016 is nog niet gepubliceerd. Het parket en het FAVV geven geen verdere commentaar. Ook de advocaat van R. beantwoordt geen aanvullende vragen over de sterk gestegen winst. R., die eerder ontkende betrokken te zijn bij de vermoedelijke zwendel, startte begin vorige maand ook nog het bedrijf 'KIEQ' op. Over het waarom van die nieuwe onderneming werd voorlopig evenmin een uitleg gegeven.

Dierenartsen

Het insecticide fipronil is mogelijk via dierenartsen ook bij particulieren met kippen terechtgekomen. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen vrijdag op basis van getuigenissen van dierenartsen waar donderdag een huiszoeking plaatsvond in het kader van de fipronilcrisis.

De fipronil zou in het antiluizenmiddel Bytecontrol zitten, volgens de bijsluiter nochtans een biologisch product, dat ook werd verkocht door Poultry-Vision. Een dierenarts getuigt dat het middel ‘zo goed werkt dat er bijna zeker fipronil in moet zitten’. Speurders namen donderdag onder meer een factuur en een fles Bytecontrol mee voor onderzoek. Een particulier die het middel kocht, mag zijn kippen enkele maanden lang niet in het behandelde kippenhok laten.

Het Antwerpse parket geeft vrijdag geen commentaar op de nieuwe ontwikkelingen en beperkt zich tot de communicatie van donderdag, ‘zodat het onderzoek verder zijn gang kan gaan’.

Er vonden donderdag in België huiszoekingen plaats op elf adressen over het hele land, vooral bij stalontsmettingsbedrijven. Het zou gaan om locaties in Arendonk, Ravels, Kasterlee, Destelbergen, Heusden, Lommel, Meeuwen-Neerpelt, Torhout en Hamois. Ook in Nederland waren er huiszoekingen en werden de twee zaakvoerders van het bedrijf Chickfriend opgepakt.