Ook eieren met fipronil teruggevonden in Hongkong
Foto: photonews

Vijftien landen van de Europese Unie, maar ook Zwitserland en zelfs Hongkong hebben eieren ingevoerd die besmet zijn met fipronil. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Wat de Europese Unie betreft gaat het om België, Nederland, Duitsland en Frankrijk (waar legbedrijven geblokkeerd zijn omdat er bij de stalreiniging fipronil gebruikt werd en er dus mogelijk gecontamineerde eieren aanwezig zijn) en daarnaast ook Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovakije, Slovenië en Denemarken. Buiten de EU werden er ook besmette eieren aangetroffen in Zwitserland en het Aziatische Hongkong.

'Dit wil niet zeggen dat er in die landen besmettingen vastgesteld zijn', benadrukte Commissiewoordvoerder Daniel Rosario. Wat het dan wel betekent dat ze eieren uit de in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk geblokkeerde bedrijven hebben ontvangen, kan voor elk land anders zijn. 'Het wil hoe dan ook zeggen dat het traceringssysteem werkt', aldus Rosario.

De Europese Commissie belegt ook een spoedvergadering over de fipronilcrisis in de eiersector. Die zal plaatsvinden op dinsdag 26 september, 'wanneer we hopelijk alle feiten tot onze beschikking hebben'. Commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis nodigt alle getroffen landen uit. Dat schrijft hij vrijdag in een verklaring. Het is de bedoeling om lessen te trekken uit de crisis en te bekijken hoe er 'beter samengewerkt en gecoördineerd' kan worden.

Aan de ‘vergadering op hoog niveau’ zouden de verantwoordelijke ministers deelnemen, samen met vertegenwoordigers van de nationale voedselveiligheidsagentschappen. Andriukaitis toetste zijn voorstel voor een crisisvergadering naar eigen zeggen af met Belgisch minister van Landbouw Denis Ducarme en zijn Duitse en Nederlandse collega’s.