Thomas Pieters staat pas 127e na openingsronde PGA Championship, Colsaerts is 80e
Foto: AFP

Thomas Pieters is niet goed begonnen aan het PGA Championship (10,5 miljoen dollar), een van de vier majortoernooien in het golf. Op de Quail Hollow golfbaan in het Amerikaanse Charlotte (North Carolina) raakte hij niet verder dan 79 slagen, acht over par. Daarmee staat hij op een gedeelde 127e plaats. Nicolas Colsaerts opende met een ronde van 75 slagen (+4) op de 80e plaats.

Pieters, vorige week nog knap vierde tijdens het Bridgestone Invitational, moest meteen een bogey op zijn kaart schrijven. Op de tweede hole putte hij een birdie weg maar op de derde hole, een par 3 waar de 25-jarige Antwerpenaar de bal voorbij de green joeg, moest hij opnieuw een bogey incasseren.

Het ging vervolgens van kwaad naar erger met twee dubbele bogeys op de holes vijf en zes. Op de volgende tien holes kon hij de par houden maar op de zeventiende hole, een par-3, zag hij de bal na de afslag in het water verdwijnen, wat hem een triple bogey kostte.

Met zijn ronde van 79 slagen sloot de nummer 23 op de wereldranglijst dag één af op een weinig benijdenswaardige 127e plaats. In de tussenstand telt hij twaalf slagen meer dan de Deen Thorbjørn Olesen en de Amerikaan Kevin Kisner, die de leiding delen.

Nicolas Colsaerts deed het met een ronde van 75 slagen wel iets beter maar met een gedeelde 80e plaats zal ook hij alles uit de kast moeten halen om zich te plaatsen voor de finaleronden. De 34-jarige Brusselaar, die aan zijn vierde PGA Championship toe is maar nog nooit de cut haalde, nam nochtans een fraaie start met een birdie op de tiende hole. Na een bogey op de dertiende hole putte Colsaerts nog een birdie weg op de vijftiende hole. Op de holes achttien, één en twee ging het licht even uit. Met drie 3-putts op een rij verloor hij vijf slagen, waarna hij op zijn resterende zeven holes par noteerde.

Van de grote kanonnen staan de Noord-Ier Rory McIlroy en de Amerikaan Jordan Spieth met een ronde van 72 slagen op een gedeelde 33e plaats. De Amerikaan Dustin Johnson, ‘s wereld nummer één, de Australiër Jason Day en de Japanner Hideki Matsuyama, die zich vorige week de beste toonde op het Bridgestone Invitational, noteerden een ronde van één onder par en een daarbij horende gedeelde vijftiende plaats.

Stand na de eerste ronde op het PGA Championship golf (major/10,5 miljoen dollar) in het Amerikaanse Charlotte (North Carolina):

1. Thorbjørn Olesen (Den)67 -4

. Kevin Kisner (VSt)67

3. Brooks Koepka (VSt)68

. Gary Woodland (VSt)68

. Chris Stroud (VSt)68

. D.A. Points (VSt)68

. Grayson Murray (VSt)68

8. Rickie Fowler (VSt)69

. Paul Casey (Eng)69

. Brian Harman (VSt)69

. Patrick Reed (VSt)69

. Tony Finau (VSt)69

. Bud Cauley (VSt)69

. Jim Herman (VSt)69

15. Jason Day (Aus)70

. Dustin Johnson (VSt)70

. Hideki Matsuyama (Jap)70

. Jon Rahm (Spa)70

...

33. Rory McIlroy (NIe)72

. Jordan Spieth (VSt)72

80. Nicolas Colsaerts (BEL) 75

. Sergio Garcia (Spa)75

127. Thomas Pieters (BEL) 79