'Immorele mensen zijn waarschijnlijk atheïsten'
Plegers van extreme misdaden, zoals seriemoordenaars? Waarschijnlijk atheïsten Foto: iStock
Zelfs atheïsten nemen aan dat immorele mensen waarschijnlijk wel atheïsten zullen zijn.

Zowel gelovigen als atheïsten nemen intuïtief aan dat plegers van extreme misdaden, zoals seriemoordenaars, waarschijnlijk atheïsten zijn. Dat blijkt uit psychologisch onderzoek in dertien landen. De onderzoekers (van twaalf universiteiten) veronderstellen dat, ook al is de kerkelijke praktijk in veel landen sterk gedaald, millennia van blootstelling aan godsdienst het idee hebben ingebrand dat religiositeit en moraliteit twee kanten van dezelfde medaille zijn. Dat schrijven ze in Nature Human Behaviour.

Ze testten meer dan drieduizend mensen van allerlei leeftijden en achtergronden, zowel uit sterk religieuze landen (Saudi-Arabië, India) als uit seculiere landen (China, Engeland). Er namen geen Belgen deel aan het onderzoek. 

De vorsers beschreven iemand die dieren martelt en uiteindelijk ook mensen gaat doden, voor de kick. De helft van de ondervraagden moest zeggen of het volgens hen om een leraar ging, of om een gelovige leraar. De andere helft had de keuze tussen een leraar en een atheïstische leraar. De mensen – ook de atheïsten onder hen – bleken een immorele atheïst dubbel zo waarschijnlijk te vinden als een immorele gelovige. Alleen in Finland was dat, om onduidelijke redenen, niet zo.