‘Discriminatie tussen bejaarden moet weg’
Foto: Belga
CD&V wil dat het budget voor de ouderenzorg meegroeit met de vergrijzing. Bovendien moet de ‘discriminatie’ tussen ouderen verdwijnen.

CD&V wil een historisch gegroeide discriminatie in de ouderenzorg van de baan. Voor de ene zwaar zorgbehoevende bejaarde krijgt een rusthuis van de Vlaamse overheid geld voor zes personeelsleden, voor een andere zwaar hulpbehoevende elf personeelsleden.

Het gevolg van een scheeftrekking tussen twee statuten: ROB (rusthuis voor bejaarden) en RVT (rust- en verzorgingstehuis). Het RVT-statuut geeft recht op meer geld. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trok in 2016 en 2017 telkens 10,8 miljoen euro uit om meer RVT-statuten te erkennen, maar dat is lang niet voldoende om het probleem op te lossen.

Twee parlementsleden van zijn partij, Griet Coppé en Katrien Schryvers, stellen in een concepnota voor dat elke bejaarde met dezelfde zorgnood hetzelfde budget krijgt, ongeacht het statuut. Het voorstel is afgetoetst bij Vandeurzen. Het zou volgens Zorgnet-Icuro 160 miljoen euro kosten om de ‘discriminatie’ weg te werken. 

Coppé en Schryvers willen dat het budget voor de ouderenzorg ook mee stijgt met de vergrijzing.  ‘Open financiering’ heet dat, zoals bij de kinderbijslag: meer geboortes betekent automatisch meer overheidsgeld.