Na Theuns wint vandaag ook Teuns: Belg zet zegereeks voort in Noorwegen
Dylan Teuns blijft de zeges aan elkaar rijven. De talentrijke renner van BMC heeft donderdag de openingsetappe van de Arctic Race (2.BC) in Noorwegen op zijn palmares gezet. Na een etappe over 156,5 kilometer tussen Engenes en Narvik klopte hij de Noor August Jensen en de Italiaan Andrea Pasqualon (Wanty Groupe-Gobert) in de spurt. De 25-jarige Teuns is meteen ook de eerste leider van de vierdaagse in Noorwegen. Met Olivier Pardini (4e) en Eliot Lietaer (8e) stonden nog twee Belgen in de top tien van de daguitslag.

In de vijfde editie van de Arctic Race was het business as usual met regen die over de renners viel in de openingsrit van de rittenkoers in Noorwegen. Toch probeerden heel wat renners om weg te geraken in de beginfase. Het duurde uiteindelijk zo'n half uur vooraleer de vroege vlucht van de dag tot stand kwam. Oivind Lukkedahl, Bernhard Eisel, Jon Soeveras Breivold en Daniel Diaz trokken op avontuur. Maximaal verzamelden de vluchters 4:40 voorsprong. Breivold moest als eerste de rol lossen en werd opgeslokt door het peloton. Onder impuls van Katusha Alpecin en BMC werd het tempo de hoogte ingetrokken en zakte de bonus. Toch ging het voor enkele renners in het peloton nog niet snel genoeg: Kenneth Vanbilsen en ploegmakker Loïc Chetout trokken in de tegenaanval en kregen wat later ook Eduard Michal Grosu en Gatis Smukulis met zich mee.

Na een aanval van Grosu spatte de kopgroep uit elkaar. Grosu bleef nog een tijdje op kop en zag ook Yoann Offredo nog de aansluiting maken. Op het lokale circuit regende het vervolgens aanvallen. Toch was het peloton op 7 kilometer van de aankomst weer compact. Fabrien Grellier zette op 6,5 kilometer aan. Hij nam snel enkele lengtes en zou later nog drie renners de aansluiting zien maken. In de slotfase reed Dylan Teuns het gaatje dicht. Op de laatste helling wachtte hij zijn kans af en timede hij zijn aanval perfect. Aan de finish had hij enkele lengtes over op August Jensen en Andrea Pasqualon.

Voor Teuns is het de zesde profzege op 17 dagen tijd. Eerder won hij twee etappes in de Ronde van Wallonië en een rit in de Ronde van Polen. De Limburger kaapte ook de eindzege weg in beide rittenkoersen.

Eerder op de dag was er ook al een ritzege voor Edward Theuns in de Binckbank Tour.

Zegereeks ook voor Teuns zelf "een beetje een verrassing"

Drie weken geleden stond de zegeteller van Teuns nog op nul. Na twee ritzeges in de Ronde van Wallonië, een ritzege in de Ronde van Polen en de eindzege in die twee rittenkoeren schoot hij donderdagavond ook raak in Noorwegen. "Ook voor mij is dit een beetje een verrassing", lachte de 25-jarige Limburger de tanden bloot. "Het blijft goed gaan, maar dit had ik ook niet verwacht. Al wist ik wel dat het hier geen massasprint zou worden. Twee jaar geleden won mijn ploegmaat (Silvan Dillier) hier op deze aankomst. Het was de slotrit en ik was toen ook van de partij. Toen deden we drie of vier rondjes op het plaatselijke circuit. Ik herinner me dat het lastig was. Nu ging het om slechts één rondje, toen was het dus veel zwaarder, maar je weet dat ze op zo'n aankomst niet gaan sprinten met een groot pak en dus maakte ik kans."

In een aantrekkelijke slotfase met heel wat aanvallen pakte Teuns het verstandig aan. Hij dichtte nog wel een gaatje, maar hield op de slothelling de benen lang genoeg stil. "Ik heb de laatste vijf kilometer verstandig gekoerst, de toprenners in de gaten gehouden en gevolgd en niet te veel energie verspild. Toen we de slothelling aanvatten, zat ik nog niet helemaal vooraan, in tiende positie of zo, maar ik voelde me goed en schoof op. Ik wachtte het juiste moment af, viel aan in de slotmeters, nam de bocht perfect en zag dat ik een kleine kloof geslagen had. Dan was het gewoon doorzetten. De leidersplaats ga ik zeker verdedigen, maar met nog drie ritten voor de boeg is het veel te vroeg om al aan de eindzege te denken. We zien wel hoe het loopt, ik zal er voor knokken."