Appeloogst in België zwaar getroffen
Foto: WDK

Voor de Belgische appeltelers dreigt een rampjaar. Uit ramingen blijkt dat twee derde minder appelen geoogst zullen worden dan vorig jaar, dat ook al een slecht seizoen was. Vooral de vorstschade in het voorjaar is de boosdoener, zegt de Boerenbond donderdag. De daling treft niet alleen ons land, maar in mindere mate ook de rest van Europa.

De jaarlijkste Europese oogstramingen werden donderdag voorgesteld op een internationale congres in het Spaanse Lerida. Voor ons land werd die raming uitgevoerd door het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid, in samenwerking met de Boerenbond, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en de veilingen. Daarvoor werden in totaal 250 fruitteeltbedrijven bevraagd.

‘Uit de enquête blijkt dat we in België geconfronteerd zullen worden met een zeer lage appeloogst, te wijten aan de vorstschade in april en de minder gunstige weersomstandigheden in het voorjaar’, zegt de Boerenbond.

De oogst voor het seizoen 2017-2018 wordt geraamd op slechts 74 miljoen kilogram, of 68 procent minder dan vorig jaar, dat door de extreem natte junimaand ook al een slecht fruitjaar was. In vergelijking met het meerjarig gemiddelde gaat het om een daling met bijna drie vierde (73 procent). Ook de perentelers krijgen klappen, zij het in mindere mate. De perenoogst wordt geraamd op 301 miljoen kilogram, 7 procent minder dan vorig jaar en 15 procent minder dan het meerjarig gemiddelde.

Europa minder hard getroffen

De slechte fruitoogst treft niet alleen ons land, ook in de rest van Europa worden fors mindere opbrengsten geraamd. ‘Maar op Europees niveau zijn de verwachte dalingen kleiner met 21 procent minder appelen en 1 procent minder peren’, klinkt het.

Toch is er ook een keerzijde aan de lagere oogst: de sector verwacht dikkere appelen - net omdat er minder stuks aan de boom hangen - van hoge kwaliteit, met een lekkere smaak door een goed suikergehalte. Dat laatste geldt ook voor de peren, maar die zullen in vergelijking met andere jaren dan weer net iets kleiner zijn, zegt de Boerenbond.

'De sector hoopt op een goede prijsvorming voor de producent. Dit is noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven. Naast de dramatische vorstschade dit seizoen, de stormschade vorig jaar, blijft ook het Russische embargo, nu al drie jaar van toepassing, zwaar doorwegen op onze fruitbedrijven', benadrukt de Boerenbond. 'Van cruciaal belang is ook de steun van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appelen en peren van Belgische bodem.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig