Transgender Chelsea Manning in badpak in Vogue
Chelsea Manning voor Vogue Foto: Twitter Chelsea Manning

De voormalig analist van het Amerikaans leger werd in 2013 veroordeeld als klokkenluider voor het lekken van geclassificeerde informatie. Ze moest 35 jaar naar een militaire gevangenis, maar een aantal dagen voor het einde van zijn presidentschap verkortte Obama haar straf tot zeven jaar.

Manning zal in het septembernummer van Vogue verschijnen, dat typisch de belangrijkste publicatie is voor de New Yorkse modeweek. Actrice Jennifer Lawrence zal de cover sieren. Manning kwam uit de kast als transgender een dag na haar veroordeling. Ze was de eerste gevangene ooit die hormonen nam in een militaire strafinrichting, maar bleef wel opgesloten in een volledig mannelijke gevangenis.

In mei werd Chelsea Manning, geboren als Bradley Manning, vrijgelaten uit de gevangenis. Ze had informatie gelekt aan de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Sinds haar vrijlaten praat ze over haar leven, en ook over de beslissing de documenten te lekken. ‘Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen’, zei Manning eerder in het interview met ABC. ‘Niemand heeft me gedwongen dit te doen (...) Het was mijn keuze’. Ze leeft niet in angst. ‘Ik ben zo blij dat ik vrij ben en zomaar kan rondlopen’, zegt ze.