Nederlandse regering zweeg bewust over fipronilgeval van vorig jaar
Minister Schippers. Foto: EPA

Het Nederlandse kabinet heeft vorige week bewust niets gezegd aan de Kamer over de tip die in november 2016 al binnenkwam over fipronilbesmetting. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer, meldt de Nederlandse openbare omroep NOS.

Gisteren was er in de speciale Kamercommissie in ons land veel te doen over de onthulling van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) dat de Nederlanders al in november 2016 weet hadden van de aanwezigheid van fipronil in de pluimveesector daar. Het Nederlandse voedselagentschap (NVWA) had dat naar eigen zeggen niet gemeld omdat het om fipronil in stallen ging, en niet in eieren.

De Tweede Kamer vroeg de Nederlandse regering om uitleg over de uitspraak van Ducarme. In een brief aan die Tweede Kamer schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers en staatssecretaris van Economische Zaken Maarten Van Dam nu dat ze niet konden communiceren over het geval van vorig jaar, omdat de informatie deel uitmaakte van een al lopend strafrechtelijk onderzoek.

Vandaag vonden er zowel in Nederland als in België huiszoekingen plaats in het onderzoek naar de fipronilbesmetting die deze maand aan het licht kwam. Martin van de B. en Mathijs IJ., de zaakvoerders van Chickfriend, het bedrijf dat mee aan de basis lag van het schandaal, werden opgepakt.