Meer passagiers op Europese luchthavens
Foto: Photo News

Europese luchthavens hebben in de eerste helft van dit jaar het aantal passagiers met gemiddeld 9 procent zien groeien. Van de grootste vijf luchthavens van Europa was op het Nederlandse Schiphol sprake van de sterkste groei, namelijk 8,7 procent. Dat blijkt uit cijfers die de Europese brancheorganisatie ACI donderdag heeft gepubliceerd.

Op Brussels Airport lag het aantal passagiers met 11,5 miljoen in de eerste jaarhelft 6,3 procent hoger dan in de eerste helft van 2015, het huidige recordjaar. Omwille van de aanslagen in maart 2016 vergelijkt Brussels Airport zijn cijfers met die van twee jaar geleden.

Volgens ACI-directeur Olivier Jankovec gaat het om de sterkste passagiersgroei voor Europese vliegvelden in meer dan tien jaar. De toename is te danken aan het herstel van de luchtvaartsector van de terreurdreiging, een sterke passagiersgroei in Rusland en in mindere mate Turkije plus het aanhoudende economisch herstel.

De ACI meldde dat de sterkste stijgingen voor rekening kwamen van middelgrote luchthavens, waar bijvoorbeeld vaker prijsvechters actief zijn of maatschappijen van buiten de Europese Unie.

Op Parijs Charles de Gaulle was sprake van een groei van het aantal reizigers met 5,2 procent, op Londen Heathrow met 3,9 procent en op Frankfurt met 4,5 procent. Op de luchthaven Istanbul-Atatürk daalde het aantal passagiers met 1,1 procent.

Bij het Europese vrachtvervoer was in de eerste zes maanden een stijging te zien met 8,7 procent, eveneens geholpen door de verbeterde economische omstandigheden in Europa en wereldwijd. Dat komt neer op de beste prestatie sinds 2010, aldus de ACI.