Vlaamse regering neemt 50 miljoen euro schulden over van fusiegemeenten
Burgemeesters Lode Ceyssens van Meeuwen-Gruitrode en Benny Spreeuwers van Opglabbeek zien hoe Vlaanderen 11,6 miljoen schulden van hun gemeente overneemt Foto: BELGA

De Vlaamse regering neemt in totaal 49,69 miljoen euro schulden over van de 8 gemeenten die reeds minstens principieel beslist hebben om op 1 januari 2019 te fuseren.

Het gaat om Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, Kruishoutem en Zingem, Aalter en Knesselare, en Overpelt en Neerpelt. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans op een schriftelijke vraag van Ingrid Pira (Groen).

Vlaamse gemeenten die uiterlijk op 31 december 2017 een gezamenlijk voorstel indienen om op 1 januari 2019 te fuseren, kunnen genieten van een schuldovername ten belope van 500 euro per inwoner, met een maximum van 20 miljoen euro per fusie. Tot nog toe hebben enkel Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek een definitief gezamenlijk voorstel overgemaakt tot samenvoeging. In de 6 andere vermelde gemeenten keurden de gemeenteraden de fusie reeds principieel goed.

Ook Deinze en Nevele, en Puurs en Sint-Amands hebben reeds aangekondigd dat hun gemeenteraden zullen overgaan tot zo’n principiële goedkeuring.

In het kader van de samenvoeging van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek (samen 23.379 inwoners) neemt de Vlaamse regering 11,6 miljoen euro aan schulden over. Bij Kruishoutem en Zingem (15.664 inwoners) gaat het om 7,8 miljoen euro, bij Aalter en Knesselare (28.435 inwoners) om 14,2 miljoen euro en bij Overpelt en Neerpelt (31.920 inwoners) om 15,9 miljoen euro.

Voor het inwonersaantal dat in aanmerking genomen wordt voor de berekening van de schuldovername, wordt gekeken naar cijfers van 31 december 2016.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in