Nederlandse zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo gaat door tot Tokio 2020
Foto: Photo News

Ranomi Kromowidjojo blijft zwemmen tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Dat vertelde de bijna 27-jarige Nederlandse donderdag op een persconferentie voor de wereldbeker van de komende dagen in Eindhoven.

“Ik heb de laatste weken heel veel vragen over mijn toekomst gekregen. Ik wil de regie echter zelf in handen houden en nu vertellen wat ik van plan ben. Ik ga door tot de Spelen van Tokio.”

De drievoudig olympische kampioene vrije slag kreeg eind vorige maand tijdens het WK in Boedapest de bevestiging dat ze zich nog met de wereldtop kan meten. Ze won daar drie zilveren medailles en een bronzen plak.

De twaalfvoudige wereldkampioene (3x in groot bad, 9x in klein bad) zwom afgelopen maandag in Berlijn nog een wereldrecord op de kortebaan door als eerste vrouw op de 50 meter vrije slag onder de 23 seconden te duiken (22.93).

“Ik was dat record kwijtgeraakt aan Sarah Sjöström en wilde het heel graag terug”, aldus Kromowidjojo, die vrijdag en zaterdag aan de wereldbeker in Eindhoven deelneemt. “Daarna neem ik even gas terug en gaat het vizier op Tokio.”

Kromowidjojo is een echte specialiste op de vrije slag. In 2012 won ze op de Spelen in Londen olympisch goud op de 50 en 100 vrij. Vier jaar eerder werd ze met de Nederlandse estafette op de 4x100 vrije slag olympisch kampioen in Peking. In Londen moest het team genoegen nemen met zilver. Op de Spelen van vorig jaar in Rio greep Kromowidjojo naast nieuw eremetaal.