Mensensmokkelaars dumpen minderjarigen in zee: 50 doden
Het IOM verleende aan de overlevenden de eerste zorgen Foto: EPA

Zeker 50 migranten zijn woensdagmorgen omgekomen voor de kust van Jemen. Ze waren door mensensmokkelaars uit een boot geduwd, uit angst voor controles. Het gaat om jongeren uit Ethiopië en Somalië, van gemiddeld slechts 16 jaar.

Dat bevestigt het IOM, het migratieagentschap van de Verenigde Naties. De doden die waren aangespoeld, werden door de overlevenden in het zand begraven. Er werden 29 graven gevonden op een strand in de zuidelijke provincie Shabwa. 22 anderen zouden nog vermist zijn.

Zo’n 70 anderen konden wel het vasteland bereiken. Het IOM bood aan 27 van hen verzorging. 42 anderen zouden zelfstandig verder gevlucht zijn.

Volgens getuigenissen van de opvarenden zouden de smokkelaars in paniek zijn geraakt nadat ze enkele gezagsdragers op het strand zagen. ‘Ze vertelden ons ook dat de smokkelaars al teruggekeerd zijn naar Somalië om via dezelfde route nog meer migranten naar Jemen te brengen. Dit is schokkend en onmenselijk aldus Laurent De Boeck, die aan het hoofd staat van de Jemenitische afdeling van het IOM.

Populaire route

De route Somalië-Jemen is populair bij migranten. In de Golf van Aden is de afstand relatief beperkt, maar levensgevaarlijk. Momenteel staat er in de Indische Oceaan veel wind.

Dit jaar zouden er al zo’n 55.000 mensen vanuit de Hoorn van Afrika de oversteek gewaagd hebben. Het gaat grotendeels om minderjarigen, die hopen op een beter leven in een van de Golfstaten. Zij laten zich vaak misleiden door de valse beloften van de smokkelaars.