De vijf vuilste plaatsen in een vliegtuig
Foto: Rene Ehrhardt
Een vliegtuig is sowieso een broeihaard van bacteriën omdat veel mensen dicht bij elkaar zitten en de luchtvochtigheid er een stuk lager ligt. Toch is de ene plaats er al net iets vuiler dan de andere. Het magazine Time zocht uit welke plaatsen je daarom beter vermijdt en selecteerde de top vijf van vuilste plekjes.

Vliegtuigtafeltje

Volgens een studie die in 2015 werd uitgevoerd door TravelMath zou je uitklaptafeltje tot acht keer meer bacteriën herbergen dan de spoelknop van het toilet in het vliegtuig. Eet daarom zeker nooit iets vanop het tafeltje zelf en maak het bij voorkeur voordien schoon met een hygiënisch doekje.

Luchtschachten en gordels

Ook op de luchtschachten die de instaan voor de ventilatie werden door TravelMath meer bacteriën teruggevonden dan op de spoelknop en ook de gordels moesten daarvoor niet onderdoen. Dat laatste is niet geheel onlogisch want je raakt als passagier minstens vier keer de gordel aan tijdens een vlucht.

Toilet

Hoewel toiletten op het vliegtuig regelmatig worden gepoetst en gedesinfecteerd, blijft het toch een plaats waar je makkelijk een ziekte kunt oplopen. De kleine lavabo's en ingekorte momenten waarbij je je handen kunt wassen, maken dat de bacteriën zich nog sneller verspreiden. 

Zetelzakje

Heel wat passagiers gebruiken het zetelzakje voor zich als een soort van vuilbak. Soms is er voor het poetspersoneel te weinig tijd waardoor enkel de vuilnis er wordt uitgehaald en er geen tijd is om alles te desinfecteren. Daarom wordt aangeraden om ze gewoon niet te gebruiken als je bacteriën wilt vermijden.

Stoeltjes aan het gangpad

Je kunt dan wel opstaan wanneer je dat wilt als je een stoeltje hebt aan het gangpad, maar daar betaal je ook een prijs voor. Die stoeltjes worden sneller aangeraakt door andere passagiers die van en naar het toilet gaan. Het is daarom beter om je hoofd niet aan de kant van het padje te laten rusten als je een dutje doet.