Er blijven nog altijd 50 bedrijven geblokkeerd in ons land, waarvan 21 legkipbedrijven. Dat heeft het Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) donderdag bekendgemaakt. Peeters maakte bekend dat de getroffen bedrijven deze maand tijdelijke werkloosheid wegens overmacht mogen inroepen. Voor minister De Block moeten ook financiële injecties kunnen, al zal de overheid niet opdraaien voor de schadevergoedingen.

Aanvankelijk blokkeerde het FAVV 86 bedrijven. Daarvan zijn er intussen 36 vrijgegeven. Maandag waren nog 51 bedrijven geblokkeerd, waarvan 22 legbedrijven. Donderdag zijn er dat 50, dus één minder. Van die 50 geblokkeerde bedrijven, zijn 21 legbedrijven. Die krijgen de absolute prioriteit omdat de productie van de eieren aan de consument geleverd wordt.

De sectoren die getroffen worden door de fipronil-crisis zaten donderdagochend samen met ministers van de verschillende regeringen om te overleggen over steunmaatregelen. Onder meer de middenstandsorganisaties Unizo, NSZ, de handelsfederatie Comeos en de landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) en het Waalse boerensyndicaat Fugea waren aanwezig.

Voorts nemen nog premier Charles Michel (MR), vicepremier Jan Jambon en minister van Landbouw Denis Ducarme deel aan het overleg in de Wetstraat 16. De Vlaamse regering wordt vertegenwoordigd door viceminister-president Hilde Crevits. Premier Michel - in allerijl teruggekeerd uit vakantie - kreeg voor aanvang van de vergadering twee eieren van Philippe Duvivier, topman van Fugea.

Getroffen bedrijven fipronilcrisis mogen tijdelijke werkloosheid inroepen
Premier Michel kreeg voor aanvang van de vergadering twee eieren van Philippe Duvivier (Fugea). Foto: BELGA

Meer labo's om eieren te onderzoeken

Vicepremier Kris Peeters gaf voor het overleg al aan dat de overheden bereid zijn om de getroffen ondernemingen te steunen. ‘We komen luisteren naar een sector in crisis. We zullen bekijken wat we kunnen voor de betrokken bedrijven, om ervoor te zorgen dat ze niet overkop gaan.’

Nadien liet Peeters weten dat de regering beslist heeft om tijdelijke werkloosheid toe te laten. 'Bedrijven die bijvoorbeeld geblokkeerd zijn of niet meer aan grondstoffen raken, zullen in de maand augustus tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kunnen inroepen.'

Peeters vroeg ook aan de Belgische Accreditatieinstelling Belac om nieuwe accreditatie-aanvragen van labo's die de aanwezigheid van fipronil in eieren kunnen onderzoeken, versneld te behandelen.

Overheid draait niet op voor schade

‘In het verleden zijn er al injecties gedaan door regeringen, dat moet nu ook kunnen’, verklaarde minister van Volksgezondheid Maggie De Block voor aanvang van de vergadering.

De verschillende ministers gaven wel aan dat de schade aan de bedrijven uiteindelijk zal moeten betaald worden door degenen die de crisis veroorzaakt hebben. Maar omdat het om een lang aanslepende procedure dreigt te gaan, willen de ministers wel bekijken of het mogelijk is om bijvoorbeeld kredieten te voorzien om die periode te overbruggen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig