Gentse pannenkoekenhuisjes zijn moeder kwijt
Marie-Christine Rogiest nam in 1978 de Bretoense zaak over van haar vader en plaatste de pannenkoeken centraal. Een monument was geboren. Foto: Frederiek Vande Velde

Marie-Christine Rogiest, ­wereldberoemd in Gent als zaakvoerster van de pannenkoekenhuisjes Gwenola, is gisterochtend overleden. Dat is vernomen bij familie. Op 23 augustus zou ze 70 jaar zijn geworden.

Marie-Christine Rogiest was een lokaal monument. Jong en oud, bekend en minder bekend, geniet al meer dan een halve eeuw van de boekweitpannenkoeken met roomijs, met prei en zalm of, gewoon, met witte suiker in een van haar twee zaken, in de Donkersteeg en de Volderstraat.

Al in 1963 nam Rogiest als 14-jarig meisje samen met haar vader, ­Marcel, een Bretoense zaak over, toen nog met allerlei sier- en kunstvoorwerpen. Boven werden Bretoense pannenkoeken gebakken, geserveerd in traditionele klederdracht. Vijftien jaar later nam Marie-Christine het roer en het geheime recept van haar vader over en werden de pannenkoeken het centrale punt van Gwenola.

Meer dan een halve eeuw later zijn de twee pannenkoekenhuisjes een begrip in Gent. Haar filosofie, zoals ze in 2010 zelf vertelde aan De Gentenaar, was ‘een eerlijk product tegen een scherpe prijs’. ‘Verse boter. Twee keer per dag vers deeg. En als de mensen een pannenkoek met Grand Marnier vragen, krijgen ze er een met Grand Marnier, niet met iets dat er een beetje op trekt. De mensen moeten zich hier thuisvoelen en het personeel moet hier graag werken.’

De jongste jaren stond Marie-Christine bekend als een van de felste tegenstanders van het nieuwe circulatieplan. Net als in de jaren 90, toen ze zich verzette tegen het vorige mobiliteitsplan, aarzelde niet om voor de deur van het stadhuis te komen protesteren en onvermoeibaar handtekeningen in te zamelen voor een referendum.

De laatste maanden ging het minder goed. Tijdens de Gentse Feesten werden de populaire café chantants met Willy Bart geannuleerd en hield Gwenola voor het eerst de deuren dicht. Gisteren kwam dan het slechte nieuws.

De twee Gwenola-vestigingen zijn ondertussen weer geopend. ‘Zoals Marie-Christine wou’, zegt het personeel.