Galapagos veert op door positieve onderzoeksresultaten
Galapagos-ceo Onno van de Stolpe Foto: IMAGEGLOBE

Het aandeel van Biotechbedrijf stijgt met 15 procent doordat hun geneesmiddel voor longpatiënten lijkt aan te slaan.

Galapagos pakte gisterenavond nabeurs uit met positieve onderzoeksresultaten, en dat doet de koers meteen opveren. Meteen na de opening steeg het aandeel met 15 procent tot meer dan 71 euro.

Galapagos ontwikkelt een medicijn om de dodelijke longziekte IPF (idiopatische longfibrose) af te remmen. Die ziekte komt vooral voor bij volwassenen ouder dan 40. In de VS en Europa zijn er jaarlijks 75.000 nieuwe patiënten. Wie de ziekte heeft, sterft na diagnose doorgaans na twee tot vijf jaar.

Bij een studie kregen 17 patiënten 12 weken lang het geneesmiddel toegediend. Bij de patiënten werd een verbetering van de longfunctie vastgesteld, terwijl de patiënten met een placebomiddel sterk achteruitgingen.

‘De resultaten zijn zeer veelbelovend en overtreffen die van andere studies. Dit brengt hoop voor patiënten met idiopathische longfibrose dat er nieuwe, effectieve behandelingen aan kunnen komen. Sommige patiënten lieten in slechts 12 weken van behandeling zelfs een verbetering zien van de longfunctie en het medicijn werd goed verdragen’, zegt de Britse professor longziektes Toby Maher in een persbericht van Galapagos.

Galapagos is nog even verwijderd van zijn koers in april, toen het aandeel noteerde aan 85 euro. Toen wist het bedrijf zich met roadshows in de kijker te werken bij Amerikaanse beleggers.