Heeft Porsche een toekomstige F1-motor in ontwikkeling?
Logo van Porsche op een LMP1-bolide Foto: Porsche Motorsport
Porsche wordt al geruime tijd gelinkt aan de Formule 1. Tot een concreet engagement is het nog niet gekomen, al zou Porsche wel volop bezig zijn met het ontwikkelen van een 'bijzondere' motor, een motor waarvan het momenteel zelf nog niet weet waarvoor het hem zal gebruiken.

Porsche zorgde onlangs voor een schok in het world endurance kampioenschap (WEC) door aan te kondigen dat het de LMP1 voor bekeken houdt. Porsche maakt de overstap naar de Formule E, de elektrische variant van de Formule 1.

Het mag duidelijk zijn, nu elektrische en hybride-modellen steeds belangrijker worden voor autoconstructeurs vindt er ook een verschuiving plaats in hun deelname aan raceklasses. Onlangs kondigde ook Mercedes aan dat het zich terugtrekt uit de DTM en zal deelnemen aan de Formule E. Het doet sommigen besluiten dat de Formule E in de toekomst zelfs veel belangrijker zal zijn dan de Formule 1. 

Porsche volgt echter ook de ontwikkelingen in de Formule 1 op de voet. De kans bestaat dat het merk de Formule 1 binnenkort vervoegt als motorleverancier, al is daar voor alle duidelijkheid nog geen definitieve beslissing over genomen. Wel zou Porsche volop een motor aan het ontwikkelen zijn, al is daarvan nog niet geweten met welk doel voor ogen. 

Na de aankondiging dat het niet meer zal deelnemen aan de LMP1-klasse in het WEC besliste Porsche om haar team dat rondom de LMP1 gebouwd was samen te houden.

"We hebben al deze mensen nodig in de toekomst," aldus Michael Steiner, het hoofd van de research en ontwikkelingsafdeling van Porsche, tegenover 'Auto Motor und Sport'. "Het geweldige team dat we voor de LMP1 gebouwd hebben is enorm hard gemotiveerd en vertegenwoordigt een enorme hoeveelheid kennis."

"Het is dan ook een goed idee om een concreet plan te hebben voor de ingenieurs, de mecaniciens en zelfs de rijders."

Grote vraag is dan ook of die plannen een eventuele instap in de Formule 1 betreffen. De geruchten daarover werden alleen maar groter toen afgevaardigden van Porsche onlangs mee aan tafel zaten tijdens een meeting van de FIA waarbij er gesproken werd over hoe de Formule 1 verder moet evolueren en er binnen enkele jaren moet uitzien. Tijdens diezelfde vergadering werd er ook gesproken over de F1-motoren van de toekomst. Porsche zou momenteel aan een erg bijzondere motor aan het werken zijn en dan is de link uiteraard snel gelegd met de Formule 1.

"Net als andere constructeurs gingen we in op de uitnodiging van de FIA en zijn we betrokken over de gesprekken over de toekomst van de aandrijflijn in de Formule 1," aldus Steiner.

"Het team in Weissach werkt momenteel niet aan de F1-motor. Het werkt wel aan een 'high-efficiency engine' die zich nog op het niveau van een concept bevindt, zonder dat we weten wat we met deze motor gaan doen."

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: