Noord-Koreaans leger: ‘Enkel brute kracht werkt bij Trump’
Foto: AP

‘Enkel brute kracht werkt bij de Amerikaanse president Donald Trump’, zegt het Noord-Koreaanse leger donderdag in een mededeling via het officiële persbureau KCNA. De Noord-Koreanen dreigen om 'vanaf midden augustus' het Amerikaanse eiland Guam te bombarderen.Japan en Zuid-Korea waarschuwen ondertussen dat ze deze provocaties niet kunnen tolereren.

Volgens generaal Kim Rak Gyomm heeft Trump ‘een heleboel nonsens verkondigd, over vuur en woede, maar zonder de ernst van de situatie te begrijpen’. ‘Een dialoog is niet mogelijk met zo een persoon die niet vatbaar is voor rede. Enkel brute kracht werkt bij hem’.

De generaal zei dat Pyongyang van plan is om vier Hwasong-12-raketten te lanceren, die over Japan zouden vliegen en op zo’n 30 à 40 kilometer van het eiland Guam in het water zouden terechtkomen. De aanvalsplannen van het leger zouden tegen ‘midden augustus’ moeten klaar zijn, klonk het, en zullen dan eerst voorgelegd worden aan leider Kim Jong-Un. Ze zijn ‘een cruciale waarschuwing voor de Verenigde Staten’.

Op het eiland Guam wonen 162.000 mensen, onder wie ook duizenden Amerikaanse soldaten. De VS hebben er een belangrijke militaire basis.

'Provocaties'

Het Zuid-Koreaanse leger heeft zijn noordelijke buur meteen  in harde bewoordingen gewaarschuwd voor een verdere escalatie van het conflict. Als Noord-Korea zijn provocaties niet stopzet, dan zal het communistische regime de harde en resolute vergelding van de geallieerden voelene, zei legerleider Roh Jae Cheon donderdag. Hij zei ook dat zijn land voorbereid is. De nationale veiligheidsraad van Zuid-Korea houdt donderdag nog een spoedbijeenkomst.

En ook Japan haalde donderdag zwaar uit naar Noord-Korea. De regering van Shinzo Abe waarschuwde "nooit de provocaties te zullen tolereren". Japan ligt in de vuurlinie van de raketten die Noord-Korea dreigt af te vuren. "We roepen Noord-Korea op om de herhaaldelijke waarschuwingen van de internationale gemeenschap ernstig te nemen, en zich te plooien naar de resoluties van de VN en zich te onthouden van verdere provocaties".

De Japanse regering staat in deze kwestie steeds in nauw contact met de Verenigde Staten, klonk het nog. Op 17 augustus gaan de Japanse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken naar Washington.