Trump: ‘Hopelijk moeten we ons nucleair arsenaal nooit gebruiken’
Foto: AP

Eén dag na zijn dreigende taal aan het adres van Noord-Korea laat de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter weten dat hij hoopt dat de Verenigde Staten hun nucleaire arsenaal nooit moeten gebruiken.

De Amerikaanse president Donald Trump haalde dinsdag uit naar Noord-Korea. ‘Noord-Korea krijgt vuur en furie over zich zoals de wereld het nog nooit heeft gezien’ als het de Verenigde Staten nog eens bedreigt, aldus Trump.

Die uitspraak zorgde voor nogal wat onrust wereldwijd. Heel wat politieke leiders zagen in de woorden van Trump een verkapte dreiging met een nucleaire oorlog. 
 

Noord-Korea leek alvast niet onder de indruk. Het land liet weten dat mochten de VS overgaan tot een preventieve oorlog, er een ‘totale oorlog’ zou volgen. Eén van de eerste doelwitten van Noord-Korea zou het eiland Guam in de Grote Oceaan zijn. Daar hebben de VS een militaire basis.

Vanmiddag kwam Trump op Twitter nog een keer terug op zijn uitspraak. ‘Een van de eerste opdrachten die ik gaf na mijn aantreden als president was het moderniseren van ons kernwapenarsenaal’, aldus Trump. ‘Het is nu sterker en krachtiger dan ooit tevoren. Hopelijk hoeven we het nooit te gebruiken’, aldus nog de Amerikaanse president.

 

De almaar dreigendere taal ontlokte ook bij enkele andere landen reacties. China, bondgenoot van Noord-Korea, roept beide landen op tot terughoudendheid en waarschuwt voor escalatie van de 'erg ingewikkelde en gevoelige' situatie. 'Wij hopen dat alle partijen zich voorzichtig zullen uitdrukken en behoedzaam tewerk zullen gaan', zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. China roept de VS en Noord-Korea dan ook op om snel weer om de onderhandelingstafel te gaan zitten.

Een ander geluid bij de Franse regering, waar de woordvoerder van president Emmanuel Macron zegt dat de uitspraken van Trump getuigen van 'vastberadenheid'. De Amerikaanse president kreeg uiteraard ook de steun van zijn eigen minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die spreekt van een 'sterke boodschap in een taal die Kim Jong-un (De Noord-Koreaanse leider, red.) kan begrijpen'.