Directeur FAVV: 'Altijd geprobeerd duidelijk te communiceren'
FAVV-voorzitter Herman Dirickx Foto: blg

Het FAVV wordt voldoende gecontroleerd en is een voorbeeld voor veel buurlanden, verdedigde directeur Herman Diricks zich in de speciale Kamercommissie. Minister van Landbouw Ducarme klaagde het gebrek aan informatie aan vanuit Nederland, dat eind vorig jaar al een fipronilbesmetting constateerde. Minister van Volksgezondheid De Block benadrukte dat er geen eieren met te hoge fipronilwaarde in de voedselketen terechtkwamen.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), minister van Volksgezondheid Maggie De Block en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) geven vandaag in een speciale Kamercommissie, bestaande uit leden van de commissies Volksgezondheid en Landbouw, uitleg over de fipronil-crisis. Vooral het agentschap ligt onder vuur voor zijn slechte communicatie.

Ducarme had in de commissie kritiek op de Nederlandse tegenhanger van het FAVV. ‘Had het Nederlandse agentschap bepaalde informatie sneller doorgegeven aan het Belgische, dan hadden we sneller kunnen werken’, verklaarde de minister voor aanvang al aan VRT.

In de commissie stelde Ducarme dat de Nederlanders al in november 2016 sporen van fipronil hadden gevonden in Nederlandse eieren, en daar toen niets over hebben doorgegeven. Ook in de huidige crisis zou de Nederlandse tegenhanger van het FAVV een maand gewacht hebben om informatie door te spelen aan ons land. Het Nederlandse voedselagentschap NVWA benadrukte ondertussen dat het in 2016 enkel weet had van een infectie in stallen, en niet in eieren.

De eerste officiële vraag van ons land dateert van 19 juni, daarop kwam pas op 20 juli reactie vanuit Nederland. Dat moet ook blijken uit een chronologie die het FAVV in de commissie heeft vrijgegeven van de aanpak in de fipronil-crisis:

(Lees verder onder het document)

Toch was Ducarme ook kritisch voor het FAVV en zijn directeur Herman Diricks. 'Waarom heeft het een maand geduurd vooraleer de minister van Landbouw op de hoogte is gebracht', vroeg hij zich af.

De Block: 'Fipronil slechts bij grote hoeveelheden gevaarlijk'

Minister van Volksgezondheid De Block verklaarde voorts dat ze op hetzelfde tijdstip werd verwittigd over de besmetting als toenmalig minister van Landbouw Borsus - een opvallende afwezige in de commissie. 'Er is nooit een ei met te hoge fipronilwaarde in de voedselketen terechtgekomen', stelde De Block, die bovendien benadrukte dat fipronil slechts bij grote hoeveelheden gevaarlijk wordt.

Nadien volgden vragen van de commissieleden. Die wilden onder andere weten waarom het toch nog zo lang duurde voor er gecommuniceerd werd. Ze eisten ook een doorlichting van het FAVV.

Diricks: 'Werken onder serieuze druk'

FAVV-directeur Diricks mocht zich in de namiddag verdedigen. 'Tegenexpertises die de initiële resultaten tegenspreken, zijn zaken die nu eenmaal gebeuren. Er wordt onder serieuze druk gewerkt', verklaarde Dirickx over de tegenstrijdige berichten die het FAVV de voorbije dagen de wereld instuurde over de besmetting bij Belgische eieren.

'We krijgen ongeveer 10 audits per jaar', verdedigde de FAVV-directeur de werking van zijn agentschap. 'Verschillende landen waar we naar exporteren komen onze controles bekijken om te zien hoe we het hier organiseren.'

Tot slot sprak Dirickx tegen dat zijn diensten gebrekkig gecommuniceerd hebben in deze crisis. 'Als agentschap hebben we altijd een klaar en duidelijk antwoord proberen te geven op de vraag of de eieren nog veilig zijn met de gegevens die we op dat moment hadden.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in