De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag opnieuw uitgehaald naar Noord-Korea. ‘Noord-Korea krijgt vuur en furie over zich zoals de wereld het nog nooit heeft gezien’ als het de Verenigde Staten nog eens bedreigt, aldus Trump. De Washington Post meldde eerder dat Noord-Korea volgens de Amerikaanse inlichtingendienst over een miniatuurkernkop beschikt.

Uit een analyse die de Amerikaanse inlichtingendienst afgelopen maand liet uitvoeren, zou volgens de Washington Post blijken dat Noord-Korea recent met succes de productie van een miniatuurkernkop heeft afgerond. Een kernkop die perfect past zou passen in de intercontinentale raketten waarmee het land de afgelopen weken tests heeft uitgevoerd.

Experts waren ervan overtuigd dat het nog minstens enkele jaren zou duren vooraleer het land zo’n compacte kernkop zou kunnen ontwerpen. Maar nu zou die belangrijke mijlpaal dus al bereikt zijn.

‘De inlichtingendienst stelt vast dat Noord-Korea nucleaire wapens heeft geproduceerd die geschikt zijn voor gebruik in ballistische raketten’, staat er te lezen in het rapport dat The Washington Post kon inkijken. Het is voorlopig nog niet duidelijk of Noord-Korea intussen al tests heeft uitgevoerd met de compacte kernkop. Ook de inlichtingendienst van de Amerikaanse defensie weigerde te reageren op het nieuws.

‘Noord-Korea uit beter geen bedreigingen meer aan het adres van de Verenigde Staten’, reageerde Trump op de berichten vanop zijn golfclub in New Jersey. ‘Anders zal dat beantwoord worden met vuur en furie zoals de wereld nog nooit gezien heeft.’

Eergisteren had de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea nog sancties opgelegd omdat het land tests met langeafstandsraketten blijft houden. Zo mag het land minder steenkool, ijzererts en andere grondstoffen exporteren. Daar liet Pyongyang zich echter niet door afschrikken. ‘Als ze denken dat ze veilig zijn over de oceaan, dan vergissen ze zich’, klonk het aan het adres van de Verenigde Staten.