Ali Feroez blijft, in afwachting van de behandeling van zijn zaak door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, in een cel in Moskou zitten. Dat heeft een Russische rechter beslist.

Ali Feroez, de Russisch-Oezbeekse journalist en holebi-activist, wordt voorlopig niet aan Oezbekistan uitgeleverd. Dat heeft een Moskouse rechtbank beslist, nadat Feroez in beroep was gegaan tegen zijn uitwijzing. De rechtbank volgt de beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg (EHRM), dat stelde dat hij niet mag worden uitgewezen zolang het EHRM zijn zaak behandelt.

Volgens zijn advocaat kan Feroez’ zaak bij het EHRM ongeveer een jaar duren. Al die tijd zal hij vast blijven zitten in een speciale ‘uitzettingsgevangenis’ voor migranten in Moskou.

Ali Feroez (30) werd vorige week in Moskou opgepakt toen hij op weg was naar zijn werk bij de krant Novaja Gazeta. Diezelfde avond nog besloot een rechter dat Feroez illegaal in Rusland verbleef en mocht worden uitgezet aan Oezbekistan. Mensenrechtenorganisaties vreesden dat Feroez daar zou worden opgesloten en gemarteld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig