Bijna duizend criminele vreemdelingen gerepatrieerd in 2017
Foto: Bart Dewaele

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hoopt tegen het einde van de week zijn ‘duizendste criminele vreemdeling in 2017’ te repatriëren. Volgens Francken ging het in de maand juli onder meer over een moordenaar, een kidnapper, pooiers en mensensmokkelaars.

Ook op vakantie blijft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) sneller dan zijn schaduw informatie uitsturen. Op zijn Facebookpagina communiceert hij vandaag tevreden over de 138 criminele vreemdelingen die vorige maand vanuit de gevangenis teruggestuurd werden naar hun thuisland. Het gaat daarbij onder meer over ‘1 moordenaar en 3 doders (doodslag), 1 kindontvoerder, mensensmokkelaars, pooiers, tientallen drugsdealers en hopen zware dieven’. Francken specificeert daarbij nog dat er ook 25 Marokkanen gerepatrieerd werden. Die groep haalt hij er niet toevallig uit, want de N-VA’er is meer dan trots over zijn samenwerkingsakkoord met de Marokkaanse overheid. Dat akkoord ging Francken vorig jaar samen met premier Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoogstpersoonlijk doorduwen.

Naast Marokko waren Albanië, Roemenië en Algerije in juli de belangrijkste bestemmingen. 60 procent van de ‘verwijderingen’ komt volgens het kabinet-Francken uit die landen.

Zijn administratie verwacht intussen dat ten laatste eind deze week de ‘duizendste criminele vreemdeling van 2017’ teruggebracht wordt. Op 1 augustus stond de teller nog op 953. Daarmee lijkt de regering op koers om tegen het einde van het jaar opnieuw een record te breken.

Ter vergelijking: in 2016 werden er in totaal 1.600 criminele vreemdelingen teruggestuurd, zo communiceerde Justitieminister Koen Geens (CD&V) al. Dat cijfer is al sinds 2014 in stijgende lijn. Toen ging het nog over 656 illegale vreemdelingen. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat veel ook afhangt van de wil van het land van herkomst om de criminele vreemdelingen terug te nemen.