Kinderdagverblijf Waregem moet tijdelijk sluiten na mishandeling

Kind en Gezin trekt de vergunning van kinderopvang Cococinelle uit Waregem in vanaf maandag. Dat doet ze omwille van slagen en verwondingen aan kinderen. De uitbaatster moet zich binnenkort verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Er is sprake van een twintigtal slachtoffers.

Dat laat het parket van Kortrijk weten. ‘Er loopt sinds een tijdje een gerechtelijk onderzoek tegen het kinderdagverblijf Cococinelle’, bevestigt Vera Bossuyt van Kind en Gezin aan Nieuwsblad.be. ‘Wij hebben ons benadeelde partij gesteld, waardoor we inzage hebben gekregen in het dossier. Er zijn indicaties dat de veiligheid en het welzijn van de kinderen in het gedrang zijn. Om die reden hebben wij de vergunning van Cococinelle tijdelijk geschorst.’

Volgens het parket van Kortrijk gaat het om een aantal mensonterende behandelingen, slagen en verwondingen en bedreigingen. De feiten vonden plaats tussen 2011 en 2016. De uitbaatster is intussen vrijgelaten onder voorwaarden, maar ze zal zich wel eind september moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Volgens het parket is er sprake van een twintigtal slachtoffers.

Volgens Kind en Gezin is de schorsing van het kinderdagverblijf een uitzonderlijke maatregel. ‘Een maatregel die we pas nemen als er geen andere oplossing meer mogelijk is’, zegt Bossuyt.

Nieuw onderkomen

Cococinelle biedt plaats aan 38 kinderen. ‘Maar we schatten dat er momenteel een twintigtal kinderen ingeschreven waren’, aldus Bossuyt. Die moeten vandaag allemaal op zoek naar een nieuw onderkomen.

Kind en Gezin heeft intussen de verantwoordelijke, de ouders en de burgemeester op de hoogte gebracht van de schorsing en doet samen met de lokale overheid al het nodige om de kinderen die er nu nog verblijven door te verwijzen naar andere kinderopvangvoorzieningen in de buurt.

De ouders kunnen voor doorverwijzing naar andere kinderopvang ook terecht bij Het Welzijnshuis van Waregem.