Google-ingenieur: ‘Minder vrouwen in technologie is biologisch te verklaren’
Foto: REUTERS

Een document van een anonieme Google-ingenieur over discriminatie doet veel stof opwaaien. ‘Stereotypes en schadelijke veronderstellingen’, geeft Google zelf toe.

Hoe komt het dat er minder vrouwen in Silicon Valley werken? Logisch, schrijft een anonieme Google-ingenieur in een document van 10 pagina’s, dat zondag uitlekte via de websites Motherboard en Gizmodo. ‘De verdeling van voorkeuren en talenten van mannen en vrouwen verschillen gedeeltelijk door biologische oorzaken. Deze verschillen kunnen verklaren waarom we geen gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in technologie en management zien.’ Maar dat mag volgens de ingenieur niet gezegd worden: doordat Google nogal politiek links is ‘wordt er een politiek correcte monocultuur gecreëerd’.

De nota zorgde voor ophef, zowel binnen als buiten Google. De ingenieur werd zondag meteen teruggefloten door zijn bedrijf. ‘Een onderdeel van een open, inclusieve omgeving is een cultuur waarin alternatieve meningen, waaronder andere politieke meningen, veilig geuit mogen worden’, schreef Danielle Brown, de recent aangetrokken vicepresident voor diversiteit, integriteit en corporate governance, in een reactie. ‘Maar die menigen moeten wel voldoen aan de principes van onze gedragscodes en anti-discriminatiewetten’, voegde ze er aan toe.

Aristotle Balogh, vicepresident engineering, was in een interne memo uitgesprokener: hij noemde de memo van de anonieme ingenieur ‘stereotyperingen en schadelijke veronderstellingen’, die niet toegelaten kunnen worden in de bedrijfscultuur van Google.

Voormalig privacy-ingenieur Yonatan Zunger verklaarde aan Medium dat ‘de ingenieur niet begrijpt wat de gevolgen zijn van wat hij schrijft, voor zichzelf of voor anderen’ en zei dat hij de ingenieur zou ontslaan als die aan hem rapporteerde.

In een commentaar op zijn oorspronkelijke nota stipt de ingenieur aan dat hij veel persoonlijke reacties van Google-medewerkers kreeg, ‘die dankbaarheid uitdrukten omdat hij zo’n belangrijke zaken opwierp’.