Gouden medaille levert Nafi Thiam niet meteen veel op
Foto: EPA

Nafi Thiam werd zondag de eerste Belgische ooit die een gouden medaille won op een WK atletiek. Ze won op indrukwekkende wijze de zevenkamp, maar echt veel levert zo’n gouden medaille eigenlijk niet op. Toch niet meteen: bij de onderhandelingen over nieuwe contracten staat ze weer een pak sterker.

Het IAAF, de internationale atletiekfederatie, betaalt 46.500 pond, omgerekend net iets meer dan 50.000 euro uit voor een gouden medaille. Al zal Nafi vooral de kassa horen rinkelen door haar steeds meer toenemende bekendheid en haar lucratieve sponsordeal met kledinggigant Nike.

Een gouden medaille op dit WK atletiek levert atleten dus 51.000 euro (46.500 pond) op. Het is de IAAF, de internationale atletiekfederatie, die deze vergoeding uitbetaalt. Voor een zilveren medaille krijgen atleten 25.000 euro (23.000 pond).

Neymar

Als Thiam erin geslaagd was het wereldrecord te breken, dan zou haar dat 85.000 euro (77.500 pond) opleveren. Ook dat is een habbekrats als je dat vergelijkt met wat voetballers verdienen. De Braziliaan Neymar, die net een monstercontract tekende bij PSG, verdient 50.000 euro in 10 uur.

Sponsors

Met het prijzengeld van de gouden medaille kan Nafi Thiam natuurlijk al een eindje voort, maar het meeste zal de gouden zevenkampster verdienen door haar sponsorcontracten. Omdat ze nu een hogere status heeft (Olympisch én wereldkampioene) kan ze meer startgeld vragen in de wedstrijden waar ze aan de start komt.

Thiam is één van de vier wereldwijde uithangborden bij Nike en heeft ook contracten bij onder meer Audi, Red Bul en Diamanti per Tutti. Nafi is commercieel zeer interessant voor sponsors. ‘Ze is een jong multicultureel stijlicoon. Ze straalt een ­zekere cool uit, iets relaxed. Swag, zoals ze zeggen’, zei sportmarketeer Wim Lagae daar maandag al over in Het Nieuwsblad.