De nieuwe demarche van Prins Laurent krijgt een stevig staartje. Premier Charles Michel (MR) eist een 'proportionele sanctie' voor zijn onaangekondigd bezoek aan de Chinese ambassade. Hij legt nu een gedeeltelijke inhouding van zijn dotatie voor aan de regering. N-VA, Open VLD en Jong CD&V pleiten intussen voor de definitieve intrekking van zijn jaarlijkse dotatie, goed voor 308.000 euro.

Prins Laurent is altijd goed voor een onverwachte frats. Deze keer dook hij op tijdens de viering van het negentigjarige jubileum van het Chinese leger. Laurent zette zelf een foto van zijn bezoek op Twitter. Volgens het kabinet van de premier was noch de regering, noch het paleis op de hoogte van Laurents aanwezigheid op een diplomatieke plechtigheid. Zo onschuldig is dat niet, want ‘met zijn aanwezigheid geeft prins Laurent erkenning aan het Chinese regime’, zei China-kenner Jonathan Holslag (VUB) al.

Premier Michel wil nu een 'proportionele sanctie' voor de prins die onaangekondigd in militair uniform naar de Chinese ambassade trok. De premier is nu van plan om een gedeeltelijke inhouding van de dotatie 2017 voor te leggen aan de regering. 'De sanctie volgt op meerdere waarschuwingen van de premier', klinkt het nog. Koning Filip en de premier hebben elkaar ook al gesproken over de kwestie. Laurent zelf werd op de hoogte gebracht en zal ook opnieuw door de premier worden ontvangen.

Eind januari had premier Charles Michel de prins al eens op het matje geroepen toen hij zonder toestemming met de premier van Sri Lanka had afgesproken. Michel waarschuwde hem toen dat hij bij een volgende misstap zijn dotatie zou verliezen. Maar prins Laurent laat zich duidelijk niet zomaar commanderen.

Ook regeringspartijen Open VLD en N-VA wilden het daar nu niet zomaar bij laten. ‘Als een lid van de koninklijke familie een gesprek heeft met een buitenlandse mogendheid dan moet dat áltijd gemeld worden aan Buitenlandse Zaken’, zegt Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. ‘Volgens onze informatie is dat hier duidelijk niet gebeurd. Het is dus logisch dat we de premier in het parlement zullen vragen wat er gebeurd is, zéker na de vorige incidenten.’

Opschorten dotatie

'Ik ga er van uit dat de regering dit onderzoekt’, benadrukt N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge. ‘Het is vooral frusterend dat hij geen gehoor geeft aan de premier. Hij blijft er gewoon de kantjes van aflopen.’

De nieuwe demarche van prins Laurent vinden Van Biesen en Buysrogge dan ook het uitgelezen moment om de discussie over de dotaties zo snel mogelijk opnieuw op gang te trekken. De broers en zussen van kroonprinses Elisabeth krijgen in de toekomst al geen dotaties meer, maar voor prinses Astrid en prins Laurent gelden nog overgangsmaatregelen. ‘Zeker na de nieuwe demarche van Laurent moeten we die herbekijken’, zegt Van Biesen. ‘Het kan goed zijn dat hij liever een businessman wil spelen en wij willen hem die vrijheid geven, maar dan zonder onze dotaties.’ Ook N-VA wil praten over een opschorting.

Gebrekkige verslagen

‘Ik zit nu al vier legislaturen in het parlement en altijd waren er problemen met leden van de koninklijke familie en Laurent in het bijzonder’, zegt Van Biesen. ‘Met de zesde staatshervorming hebben we dat proberen te regelen met een wet op de protocollaire functies. De leden van de koninklijke familie moeten daardoor verplichte schriftelijke verslagen indienen van hun activiteiten. Maar als je die verslagen leest, moet je toch de vraag stellen of dat de dotatie wel rechtvaardigt. Sommigen schrijven uitzonderlijk weinig en anderen schrijven wel veel maar zonder veel inhoud of toegevoegde waarde.’