De Block en Ducarme komen naar spoedzitting Kamercommissie
Foto: BELGA
De Kamercommissie economie en landbouw komt woensdagmorgen bijeen om de zaak van de met insecticide verontreinigde eieren te bespreken. Zowel minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) als minister van Volksgezondheid Maggie De Block zullen daar uitleg geven over de situatie. Ondertussen is duidelijk geworden dat in ons land 57 kwekerijen betrokken zijn.

Dat heeft commissievoorzitter Jean-Marc Delizée (PS) bevestigd. 'We zullen de ministers ondervragen over de feiten, de risico's, de hoeveelheid besmette eieren in België, maar ook over het gebrek aan communicatie en reactie van het FAVV', aldus Delizée.

De groenen hadden eerst om een vervroegde bijeenkomst van het parlement gevraagd. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft gisteren al toestemming gegeven voor het organiseren van een spoedzitting.

De commissie voor Economie en Landbouw zal woensdag om 10.15 uur samenkomen met die voor Volksgezondheid, aldus Delizée.
Eerst was gezegd dat dat dinsdag zou gebeuren, maar dat blijkt nu te snel. Ducarme wacht op een rapport van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) over de maatregelen die het nam sinds juni, toen de eerste sporen van fipronil in eieren werden aangetroffen. Hij wil dat rapport hebben vooraleer hij uitleg verschaft aan het parlement, zei hij maandagochtend tijdens Matin Première op de Franstalige zender RTBF.

57 bedrijven

De minister van Landbouw gaf gisterenavond ook voor het eerst cijfers over de impact in ons land. Volgens hem zouden in totaal 57 bedrijven betrokken zijn bij het schandaal. Ze worden nu allemaal onderzocht om na te gaan of er een probleem is. In afwachting van uitkomst hierover zijn ze voorlopig geblokkeerd.

Voedselagentschap

De Kamercommissie zal onder andere een antwoord willen op de vraag of het voedselagentschap FAVV wel correct heeft ingegrepen. Het agentschap was al sinds begin juni op de hoogte van mogelijke verontreiniging, maar heeft pas op 20 juli de andere Europese landen ingelicht.

De kritiek op de werking van het FAVV is echter breder dan dat. Zo blijkt dat er de afgelopen jaren nooit controles zijn uitgevoerd op de aanwezigheid van fipronil. In heel ons land is geen enkel labo te vinden dat voor het voedselagentschap die controles kan doen. ‘Die test zit niet in ons standaardpakket’, zegt Katrien Stragier van het FAVV maandag ter verdediging in Het Nieuwsblad. Daardoor kwam het probleem pas aan het licht toen een eierkweker zelf het voedselagentschap op de hoogte bracht.

Duitsland

In het buitenland blijft de kritiek op het handelen van ons land aanzwellen. Zo noemt de voorzitter van de consumentencommissie in de Duitse Bundestag, de groene Renate Künast, het handelen van de Belgische autoriteiten ironisch ‘een sterk stukje’. Ze wil nu dat de Duitse Landbouwminister Christan Schmidt op Europees niveau optreedt om zoiets in de toekomst te vermijden. Ze vroeg ook een actieplan van de CSU-minister, en sprak zich uit voor een compleet verbod van fipronil.

Schmidt zelf kondigde dit weekend al aan dat hij maandag contact zou opnemen met onze minister Ducarme, wil bellen. Hij zei toen ‘teleurgesteld’ te zijn dat het FAVV al in juni op de hoogte was en verlangt, in het bijzonder van België en Nederland, deze zaak ‘snel en minutieus op te helderen’.