Acht jaar na overlijden Yasmine komt ‘nieuwe’ single uit
Foto: Wim Daneels
Acht jaar na het dramatische overlijden van Yasmine is een nieuw nummer opgedoken dat de zangeres een jaar voor haar dood opnam. De familie van Yasmine gaf toestemming om de geluidsopnamen te herwerken en uit te brengen. 'In de studio was het soms happen naar adem', zegt Eric Melaerts.

Porselein, Diep in Mij, Meisjes aan de Macht en Ik Tover Jou: de nummers van Yasmine zijn nog altijd populair. De zangeres, wier echte naam Hilde Rens was, liet duizenden vrienden en fans in shock achter toen ze op 25 juni 2009 uit het leven stapte. Sinds die dag blijven de radiozenders haar liedjes draaien, het jaar van haar dood werd Yasmine ook opgenomen in de Eregalerij van ­Radio 2 voor 'een leven vol muziek'. De liedjes van ­Yasmine worden ook in leven gehouden door artiesten als Clara Cleymans, ­Kate Ryan, Barbara Dex en ­Geena Lisa.

Acht jaar na de dood van ­Yasmine duikt een onuitgegeven nummer op van de zangeres. Yasmine zong het in 2008 in, een jaar voor haar dood. Ze deed dat tijdens Song City, een week waarin artiesten nieuwe nummers maken die aan het einde van de week tijdens een concert worden uitgevoerd.

Eric Melaerts, een boezemvriend van Yasmine die onder meer haar albums Blauw (1999) en Yasmine (2001) producete, werkte aan het nieuwe nummer Kwart voor Tijd mee. 'Niet evident, hoor, maar ik vind het wel kunnen omdat de opbrengst naar Make-A-Wish gaat. Dit nummer is ingezongen als een demo, wij hebben het op muziek gezet. Het was raar om de stem van iemand te horen die al acht jaar dood is, in de studio was het soms echt happen naar adem. Maar het is wel een sterke song geworden, donker, heel erg zoals ze was. Hilde (Melaerts gebruikt altijd Yasmines echte naam, nvdr.) heeft die donkere kant altijd gehad. Of het nummer onvergetelijk wordt, kan ik niet voorspellen. Maar Radio 1 zal er zich wel op storten.'

Hart en ziel

Het nieuwe lied is ­morgen voor het eerst te horen in Spits op Radio 2, tussen 17 en 18 uur. Voor zangeres en presentatrice Geena Lisa, die het repertoire van Yasmine uitgebreid heeft gecoverd, kan het nieuwe nummer de nagedachtenis van Yasmine alleen maar eer aandoen: 'Ik heb het liedje nog niet gehoord en ben heel benieuwd. Ik weet dat de makers de toestemming van de familie hebben gekregen om dit te doen. Yasmine zal ongetwijfeld met hart en ziel aan dit nummer hebben gewerkt, dan is het fijn dat het is afgewerkt.'

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan ­terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.