Straks maansverduistering te zien
Foto: AP
Maandag is een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Volgens gespecialiseerde websites kunnen we in het beste geval enkel het einde zien als het weer meezit.

Een maansverduistering ontstaat wanneer een volle maan achter de aarde schuift en in de schaduw ervan verdwijnt. Doordat de baan van onze natuurlijke satelliet rondom onze planeet zowat 5 graden helt ten opzichte van de ecliptica (onze baan rond de zon), vindt er lang niet bij elke volle maan een maansverduistering plaats. Dat gebeurt alleen als de zon, de aarde en de maan precies op één lijn staan, en de maan de ecliptica snijdt.

Een gedeeltelijke maansverduistering ontstaat als slechts een deel van het hemellichaam door onze planetaire schaduw gaat. Het lijkt dan alsof het deel dat zich in de schaduw bevindt, weg is, alsof iemand een hapje uit de maan heeft genomen.

De gedeeltelijke verduistering van maandag duurt - vanuit Brussel gezien - 05 uur 04 minuten 54 seconden, startend om 17 uur 48 minuten 44 seconden. In het beste geval is enkel het einde te zien vanuit België.

Wie rond 20.45 uur kijkt, ziet volgens weerman en amateur-astronoom Frank Deboosere misschien onderaan de zonneschijf een heel kleine ‘deuk’. In het westen zijn de omstandigheden iets minder slecht dan in het oosten.

‘Je kan gerust met het blote oog of een verrekijker naar de maansverduistering kijken. Het is niet nodig om - zoals bij een zonsverduistering - met een brilletje te kijken', zegt Mark Van den Broek van de sterrenwacht Urania. De sterrenwacht zelf blijft niet open voor de maansverduistering.