Nederlandse vrouwen klaren de klus in amusante finale en winnen EK in eigen land
Foto: Photo News

Nederland heeft EK vrouwenvoetbal gewonnen. De Oranje dames haalden het in de finale met 4-2 van Denemarken, dat het in de groepsfase ook al eens met 1-0 had geklopt.

In een spectaculair eerste halfuur werd maar liefst vier keer gescoord, met een 2-2 ruststand tot gevolg. Na de pauze maakte het gastland het verschil in De Grolsch Veste in Enschede.

Denemarken ging het beste van start, na amper zes minuten was daar al de voorsprong. De bal ging op de stip en Nadia Nadim nam haar verantwoordelijkheid. Ze liet de Nederlandse doelvrouw kansloos en de Deense vrouwen kenden een perfecte start.

Maar al even snel was daar de gelijkmaker. Shanice van de Sanden trok zich op rechts op gang, Vivianne Miedema knalde haar voorzet in de linkerbovenhoek. Iets voor het halfuur zorgde Lieke Martens met een afstandsschot voor de 2-1. Nederland op voorsprong, maar ook dit feestje duurde niet lang. Vijf minuten later stond het 2-2 na een doelpunt van Pernille Harder. Op de counter dook de spits vanaf de middellijn in de rug van de Nederlandse verdediging om het af te maken met een strak schot: 2-2.

Na de pauze duwde het gastland dan door. Sherida Spitse zorgde al snel voor de nieuwe voorsprong en deze keer konden de Denen niet terugslaan. In het slot van de partij legde Miedema met haar tweede doelpunt van de partij de eindstand vast. Nederland wint zo het voor het eerst het EK, en dat in eigen land. Ze wonnen al hun partijen, scoorden 13 keer en slikten amper drie keer een goal. Op de voorbije zes EK’s kroonden de Duitsers zich telkens tot Europees kampioen.

Doelpunten:

6’ Nadim (strafschop) 0-1

10’ Miedema 1-1

28’ Martens 2-1

33’ Harder 2-2

51’ Spitse 3-2

89’ Miedema 4-2

Nederlandse vrouwen klaren de klus in amusante finale en winnen EK in eigen land
Foto: Photo News
Nederlandse vrouwen klaren de klus in amusante finale en winnen EK in eigen land
Foto: Photo News