Voorzitter Atletiekfederatie geeft voorkeur toe: “Zege Gatlin niet het ideale scenario”
Foto: AFP

Sebastian Coe, de voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), heeft zondag verklaard dat de overwinning van de Amerikaan Justin Gatlin op de 100 meter op het WK atletiek in Londen “niet het ideale scenario was”. Gatlin werd tijdens zijn carrière al twee keer betrapt op het gebruik van doping.

De Amerikaanse sprinter kroonde zich zaterdagavond tot wereldkampioen op het koningsnummer, voor de afscheidnemende Usain Bolt, die derde werd. De overwinning van Gatlin werd onthaald met fluitconcerten in het publiek en Coe hoopt daarvan geen herhaling te zien tijdens de uitreiking van de medailles.

“We moeten respect tonen”

“Ik weet niet wat er gaat gebeuren, maar we mogen niet vergeten dat we afscheid nemen van iemand die enorm veel voor onze sport betekend heeft”, verwees Coe naar Bolt, die na het WK een punt achter zijn carrière zet. “Gatlin heeft het recht om deel te nemen. Ik heb niet de meest boeiende dag in het verschiet, maar we moeten respect tonen.”

De voorzitter van de IAAF sprak zich ook nog eens uit over de mogelijkheid om levenslange schorsingen in te voeren na een dopingvergrijp. “Ik sluit de deur voor levenslange schorsingen niet, maar we hebben eerder al geprobeerd om deze in te voeren en dat is elke keer mislukt.”