Jong VLD wil met willekeurige lijstvolgorde naar verkiezingen
Foto: Jong VLD

Jong VLD sloot vandaag zijn vrijheidscongres af. Er werden vijftien strijdpunten vastgelegd, waarmee de jongeren naar het congres van hun moederpartij in november trekken. Daaronder onder meer een totale ommezwaai van de kinderbijslag, een verplichte toegankelijkheidstoets voor mensen met een beperking bij elk gebouw en een willekeurige lijstvolgorde bij verkiezingen.

Als het van Jong VLD afhangt, wordt de erkenning van homeopathie als medische behandeling geschrapt, mag anciënniteit niet langer een bepalende factor zijn in de loonvorming, en moet abortus uit de strafwet gehaald worden. Het vrij wapenbezit, een strijdpunt dat eerder deze week controverse veroorzaakte, haalde het na een hevige discussie uiteindelijk niet.

Voorzitter Maurits Vande Reyde blikt tevreden terug: ‘Er stonden enkele controversiële onderwerpen op de agenda, waarvan velen zeiden dat het niet besproken mocht worden. Maar waar anderen het debat niet durven voeren, begint het bij ons pas. Een jongerencongres mag zich niet houden aan de beperkte maatschappelijke bandbreedte waar politieke partijen in verstrikt zitten. Ik ben enorm trots op mijn leden.’

De komende maanden gaat Jong VLD haar strijdpunten verder stofferen, met experten binnen en buiten de partij. In november worden ze dan voorgesteld op het congres van de moederpartij. ‘We gaan zo veel mogelijk medestanders zoeken. Onze voorstellen zullen niet enkel vernieuwend, maar ook inhoudelijk ijzersterk onderbouwd zijn. De eindmeet halen voor alle voorstellen op het congres van de moederpartij is het finale doel.’ aldus Vande Reyde.

Opmerkelijk waren de felle debatten over wat burgerschap juist inhoudt. De jongeren vinden dat burgerschap niet exclusief op nieuwkomers mag opgedrongen worden, maar in de plaats voor iedereen in de samenleving een werkwoord zou moeten zijn, bijvoorbeeld in het onderwijs. Daar willen ze in aanloop naar het Open VLD-congres concrete voorstellen voor neerleggen.

Meer info over de goedgekeurde stellingen staat op de website van Jong VLD.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig