Gewapende man opgepakt aan Eiffeltoren
De Eiffeltoren was zaterdagavond gehuld in de kleuren van voetbalclub PSG om de komst van Neymar te vieren Foto: EPA
In Parijs heeft de politie zaterdagavond een gewapende man opgepakt die aan de Eiffeltoren probeerde de veiligheidscontroles te omzeilen. Er vielen geen gewonden. Het parket van Parijs is een onderzoek gestart, meldt een gerechtelijke bron.

De feiten vonden zaterdag rond 23.30 uur plaats. Een man probeerde de controle aan het monument te omzeilen, duwde een veiligheidsagent opzij, trok een mes en riep 'Allah Akbar' ('Allah is groot', red.). Militairen die er patrouilleerden slaagden erin hem snel te overmeesteren. De dader verzette zich volgens de gerechtelijke bron niet en de politie arresteerde hem. Volgens de politie was de man alleen.

De dader is een Fransman, geboren in 1998 in Mauritanië. Hij blijkt een psychiatrisch verleden te hebben en mocht aan de vooravond van zijn negentiende verjaardag het psychiatrisch centrum waar hij verbleef tijdelijk verlaten, zegt een gerechtelijke bron.

Link met IS?

Na zijn arrestatie heeft de jongeman toegegeven dat hij een militair wou aanvallen, meldt de Franse krant Le Monde. 'Hij beweert in contact te staan met een lid van IS via sociale media', heeft een bron dicht bij het onderzoek aan de krant gezegd. 'Die zou hem aangezet hebben tot actie.' Maar gelet op de psychische problemen van de jongeman neemt het gerecht die verklaringen niet zomaar aan.

De Eiffeltoren was zaterdagavond gehuld in de kleuren van voetbalclub PSG om de komst van Neymar te vieren. Bezoekers mogen dagelijks tot middernacht het monument betreden en om 00.45 uur gaan de deuren toe. Door het incident werd de site op bevel van de politie om 00.30 uur geëvacueerd. De Eiffeltoren was zondagochtend op het normale uur open voor bezoekers.

Sinds januari 2015 wordt Frankrijk geviseerd door terroristen en zijn er hogere veiligheidsmaatregelen aan monumenten en publieke plaatsen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig