VN leggen Noord-Korea zware sanctie op
Nikki Halley, Amerikaanse ambassadeur bij de VS, overlegt met haar Chinese collega Foto: AP
De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag unaniem ingestemd met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Dat gebeurt naar aanleiding van de recente tests met langeafstandsraketten. Zelfs bondgenoot China gaat dus akkoord met de maatregelen.

De nieuwe sancties zijn een nieuwe reeks beperkingen op de export. Zo zal het land minder steenkool, ijzererts en andere grondstoffen mogen exporteren. Het zou gaan om ongeveer een miljard dollar, zowat een derde van de totale uitvoer van het land.

Het is niet voor het eerst dat de communistische dictatuur sancties krijgt opgelegd. Het is ondertussen de achtste keer, maar dat heeft tot dusver geen blijvende indruk gemaakt in het land. De tests gingen gewoon door. Ook nu lijkt het onwaarschijnlijk dat Noord-Korea snel zal buigen. De overheidskrant Rodong Sinmun waarschuwde kort voor het goedkeuren van de VN-maatregelen nog dat er een ‘onvoorstelbare vuurzee’ de VS zal overspoelen.

In de praktijk komt de beslissing neer op de zwaarste sanctie die ooit is opgelegd tegen het land. Nikki Halley, de ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties, waarschuwt dat dit niet het einde van de crisis zal betekenen. Ze dringt aan op ‘verdere acties’. De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich alvast wel opgetogen.

De voorbije maanden werd duidelijk dat Noord-Korea vooruitgang heeft geboekt bij de productie van de wapens. Zo kwam vorige week nog een raket in Japanse wateren terecht. Kort daarvoor werd duidelijk dat de raketten krachtig genoeg zijn om het Amerikaanse grondgebied te bereiken.

Ook China steunde de maatregelen. Het land noemde ze zelfs nodig, maar wijst er tegelijk op dat deze niet het doel op zich zijn. Toch is dit veelbetekenend, aangezien China de belangrijkste handelspartner is voor Noord-Korea.

Daags nadien riep China Noord-Korea ook nog op om 'een een goede en intelligente beslissing' te nemen. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yion in de Filipijnse hoofdstad Manila, waar de leiders van de Zuidoost-Aziatische landen bijeen zijn voor de jaarlijkse top van hun regionale organisatie ASEAN. 'Het is niet gemakkelijk, maar alleen de dialoog en onderhandelingen zijn de juiste middelen om het Koreaanse schiereiland atoomvrij te maken', aldus nog Yion.

En ook Zuid-Korea heeft Noord-Korea opgeroepen om opnieuw rond de tafel te zitten om te onderhandelen over het nucleaire wapenprogramma van Pyongyang. 'We hopen dat Noord-Korea de boodschap van de Verenigde Naties ernstig neemt en dat het onmiddellijk stopt met de provocatie en het pad van dialoog en vrede bewandelt', aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken.