Michiel Deprez wint Jong Theater Prijs op TAZ
Michiel Deprez aan het werk. Foto: rr

Op de slotdag van Theater Aan Zee zijn de prijzen verdeeld. Binnen de categorie ‘Jong Theater Werk’ mocht een circusartiest naar huis met de hoofdprijs van 10.000 euro.

Michiel Deprez, afgestudeerd aan de circusopleiding in Tilburg, ontvangt de TAZ-KBC Jongtheaterprijs voor Piste. In die korte performance bouwt hij met niet meer dan een plooiladder, twee emmers zaagsel en vier nachtlampjes de eeuwige circusring op, voor een fascinerend luchtballet van stenen bollen. De vijfkoppige jury roemt Deprez voor ‘de bijzondere maturiteit in hoe hij zijn eigen discipline van het jongleren ontleedt en met een puur en secuur materie-onderzoek het persoonlijke aan het universele linkt’.

Laureaat van de Sabam Jongtheaterschrijfprijs is Lester Arias, goed voor 7.500 euro. De Venezolaanse student van de Amsterdamse performance-opleiding SNDO viel in House op als meest complete performer en overtuigde de jury van zijn ‘totaal auteurschap’. Arias’ indringende solo, flirtend met de kitch van een Amerikaanse thriller, spreekt met beats, dans en tekst alle zinnen aan. Met de schrijfprijs passeerde hij de meer klassieke theaterliteratuur van onder meer Matthias van de Brul, die wel mocht juichen om de prijs van de Jongerenjury Mu-Zee-Um, voor zijn authentieke Oedipus-bewerking ‘Gebergte’.

Lees verder onder de foto.

Michiel Deprez wint Jong Theater Prijs op TAZ
Laureaat van de Sabam Jongtheaterschrijfprijs is Lester Arias, goed voor 7.500 euro Foto: rr

Voor de TAZ Jongmuziekprijs viel de muziekjury voor In Een Discotheek, de vijfkoppige Antwerpse indie-elektro band rond frontvrouw Maya Mertens. ‘Energieke nummers, dansbaar, geweldige teksten en een frontvrouw met charisma’, aldus de jury. De band was al support act van Het Zesde Metaal, en mag zich nu verheugen op de opname van een videoclip en een stekje op Leffinge Leuren.

De Poëziedebuutprijs ten slotte, een nieuwe onderscheiding van het Poëziecentrum en DeAuteurs op TAZ, ging naar Idwer de la Parra voor zijn bundel Grond. De Nederlandse dichter won het van 23 andere inzendingen omwille van zijn bezwerende poëzie met zijn ‘weergaloos en natuurlijk ritme, met klanken als magische spreuken’. Het levert hem een cheque van 1.500 euro op.

Vanavond sluit Theater Aan Zee zijn tien volle festivaldagen tussen regen en zon finaal af. Er speelden 212 verschillende projecten op 61 locaties in Oostende, van theater en muziek tot literatuur en zelf film. Met 55.000 verkochte tickets groeide de aantrekkingskracht van het festival met nog eens 10% tegenover vorig jaar. Voor al zijn activiteiten, waarvan één kwart gratis, schat TAZ zijn bereik op 130.000 bezoekers.

Lees de juryverslagen op www.theateraanzee.be

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig