Tegenstanders Maduro: 'Dit is een staatsgreep'
President van de grondwetgevende vergadering, Delcy Rodriguez, kondigt de afzetting van de procureur-generaal aan. Foto: REUTERS
In Venezuela is "een staatsgreep aan de gang tegen de grondwet". Dat zegt de zaterdag afgezette procureur-generaal Luisa Ortega Diaz. Ze vraagt de bevolking zich te verzetten tegen president Nicolas Maduro.

De 59-jarige Ortega roept het volk op te protesteren 'tegen deze totalitaire vorm van regeren'. Zelf zegt de ontslagen procureur dat ze 'zal blijven strijden voor de Venezolanen, voor hun vrijheid en hun rechten, tot de laatste adem'. Mogelijk komt er een proces tegen Ortega. Haar rekeningen werden bevroren en ze mag het land niet verlaten.

Ortega stond tot maart aan de zijde van Maduro, maar ontpopte zich sindsdien tot een van zijn grootste tegenstanders. De met onbeperkte macht begiftigde Venezolaanse grondwetgevende vergadering heeft haar zaterdag daarom uit al haar functies ontheven. 


Alleen medestanders

De vervanger van Ortega is ‘verdediger van het volk’ (ombudsman) Tarek William Saab, liet het nieuwe orgaan na zijn eerste reguliere zitting weten. Tarek William Saab zal de functie maximaal twee jaar uitoefenen.

Ortega was een van de grootste tegenstanders van de door president Maduro opgerichte 'volksvergadering', die de grondwet van 1999 moet veranderen. De grondwetgevende vergadering bestaat haast alleen uit aanhangers van de socialistische president. Ook zijn echtgenote en zoon maken er deel van uit. De vrees bestaat dat een dictatuur op poten wordt gezet zodat Maduro ondanks het protest en de crisis aan de macht kan blijven.

Ortega had vrijdag het toen nog door haar geleide parket-generaal verzocht de inzwering van de grondwetgevende vergadering te annuleren wegens vermoeden van fraude bij de verkiezing ervan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig