BELGEN OP WK ATLETIEK. Halve finales 400m zijn eindhalte voor Borlées, Art in finale polsstokspringen
Foto: BELGA

Kevin en Jonathan Borlée lopen geen finale van de 400 meter, ze kwamen respectievelijk als vierde en vijfde over de meet in de halve finale, onvoldoende om zich te kwalificeren. Polsstokspringer Arnaud Art slaagde er wel in om zich te kwalificeren voor de finale, met een sprong van 5m60. Dat was eigenlijk niet voldoende om de kwalificatiehoogte te halen, maar hij was negende en werd dus opgevist. Marathonloper Abdelhadi El Hachimi moest opgeven.

Lees ook: Eerste WK-goud ooit voor België: indrukwekkende Thiam pakt nu ook wereldtitel zevenkamp

Kevin Borlée werd in zijn halve finale vierde, in 45”10. Dat volstond niet voor een plek in de finale. Ook broer Jonathan Borlée kon zich niet kwalificeren voor de eindstrijd, hij kwam als vijfde over de meet in zijn reeks en klokte 45”23. De favorieten lieten zich niet verrassen en deden wat ze moesten doen. De Borlées zetten nu alles op de aflossing.

“Ik ben voluit vertrokken in de hoop om het tot het einde vol te houden”, aldus Jonathan Borlée na de race. “Ik had niets te verliezen. Ik heb met mijn hart gelopen en ik heb alles gegeven. Ik ben tevreden met mijn wedstrijd, maar het was niet genoeg. Ik verkeer niet in mijn beste vorm. Maar er is beterschap. Voor het vertrouwen is dit goed en voor de aflossing ook. Maar het niveau is hier weer ongelooflijk. Ik had in mijn beste vorm ooit moeten zijn om nog maar te kunnen hopen op een finaleplaats. Dat was vandaag niet het geval. Er is geen mirakel gebeurd.”

De weersomstandigheden in het stadion waren moeilijk tijdens de wedstrijd. “Er was enorm veel wind in het stadion. Het wervelde. Ik zou verbaasd zijn als het wereldrecord zou sneuvelen in de finale. Van Niekerk is nog altijd mijn favoriet voor de titel.” In de reeksen zaterdag kwam Jonathan al goed weg, toen hij vierde werd. Met de zesde verliezende tijd mocht hij alsnog naar de halve finales.

BELGEN OP WK ATLETIEK. Halve finales 400m zijn eindhalte voor Borlées, Art in finale polsstokspringen
Foto: BELGA

De broers Kevin en Jonathan Borlée behoorden in de halve finales van de 400 meter op het WK atletiek in Londen bovendien tot de oudste deelnemers van het pak. Van de huidige 24 halvefinalisten hebben de Borlées op de Amerikaan LaShawn Merritt hebben al het vaakst de halve finales van de 400 meter op een WK gelopen.

De 31-jarige Merritt staat voor de zesde opeenvolgende keer in de halve eindstrijd, sinds het WK van Osaka in 2007 behoort hij steevast tot de beste 24 deelnemers. Kevin Borlée maakte zijn intrede op het WK van Berlijn in 2009, Jonathan Borlée was twee jaar later ook van de partij.

Samen met de Brit Dwayne Cowan (32 jaar), de Amerikaan LaShawn Merritt (31 jaar) en de Botswaan Isaac Makwala (30 jaar) behoren de 29-jarige Belgische tweelingbroers ook tot de ouderdomsdekens in de halve finales van Londen. Met zijn negentien jaar is Jamal Walton van de Kaaimaneilanden de jongste halvefinalist.

BELGEN OP WK ATLETIEK. Halve finales 400m zijn eindhalte voor Borlées, Art in finale polsstokspringen
Foto: BELGA
BELGEN OP WK ATLETIEK. Halve finales 400m zijn eindhalte voor Borlées, Art in finale polsstokspringen
Foto: BELGA

Maudens 23e in zevenkamp

In de schaduw van kersvers wereldkampioene Nafi Thiam werkte ook Hanne Maudens haar zevenkamp af. Op de afsluitende 800 meter zette ze een tijd van 2’12”87 neer en eindigde ze in haar reeks op de derde plaats. In totaal verzamelde Maudens 5.759 punten. Daarmee eindigde ze op de 23e plaats.

Maudens droomde ervan om op het WK beter te doen dan het record van Tia Hellebaut. Met 5.749 punten, goed voor een 23e plaats, bleef ze echter ver onder die beoogde 6.201 punten en ook onder haar persoonlijk record (6.113 punten in Götzis eind mei). “Het was heel zwaar”, reageerde de 20-jarige Maudens. “Het kogelstoten en het speerwerpen waren een catastrofe en voor de 200 meter had ik de benen niet meer. Het waren lange dagen en ik had een erg korte nachtrust. Dat was het grote verschil met Götzis. Maar dit was een goede leerschool. Ik heb hier veel ervaring opgedaan. Ik heb vooral geleerd dat ik niet zoveel moet nadenken tijdens de proeven. Ik ben nog jong en deze ervaring zal me helpen op het EK van volgend jaar in Berlijn. Met Nafi heb ik niet veel gepraat, slechts enkele woorden gewisseld. We probeerden in de eerste plaats geconcentreerd te blijven.”

BELGEN OP WK ATLETIEK. Halve finales 400m zijn eindhalte voor Borlées, Art in finale polsstokspringen
Foto: Photo News

Art in finale

Arnaud Art kwalificeerde zich voor de finale van het polsstokspringen bij de mannen. Art sprong in de kwalificaties 5m60 hoog, wat niet voldoende was voor de kwalificatiehoogte van 5m75. Onze landgenoot wordt voor de finale, waaraan 12 man deelneemt, uiteindelijk toch opgevist omdat hij van alle deelnemers de 9de beste prestatie liet noteren. Die finale is komende dinsdag om 20u35.

BELGEN OP WK ATLETIEK. Halve finales 400m zijn eindhalte voor Borlées, Art in finale polsstokspringen
Arnaud Art kwalificeerde zich voor de finale van het polsstokspringen. Foto: BELGA

Zondag kwam ook marathonloper Abdelhadi El Hachimi in actie, maar onze 42-jarige landgenoot liep de marathon niet uit. Het ouderdomsdeken wilde naar eigen zeggen graag zijn 16de plek van het vorige WK verbeteren, maar dat zat er nooit echt in. Na vijf kilometer was El Hachimi nog voorin terug te vinden, daarna zakte hij weg. Bij kilometer 15 passeerde hij als 62ste op 1’17” van de koplopers. Vijf kilometer verderop werd geen chrono meer geregistreerd. “Bij kilometer 11 kreeg ik een steek in mijn rechterzij, na een ritmeverandering”, zei El Hachimi. “Ik heb nog geprobeerd om verder te lopen, maar dat was niet mogelijk. Nochtans was ik goed in het begin, ik voelde me goed. Ik volgde de groep zonder problemen.”

“Ik heb nooit eerder last gehad van een steek in de zij. We zaten drie kwartier vast in de oproepkamer, zonder echt te kunnen bewegen”, zocht El Hachimi naar een verklaring. “Vlak voor het startschot had ik slechts vijf minuten om me op te warmen. Misschien is dat de verklaring? Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Ik had goed getraind in de Pyreneeën. Na de ontgoocheling van Rio (El Hachimi kreeg geen ticket voor Spelen na discussie over selectieregels, nvdr.) was het een moeilijk jaar. Ik heb niet meer hetzelfde gevoel. Ik ga proberen om de marathon van Berlijn (24/09) te lopen”, besloot El Hachimi, die er niet aan denkt om al een punt te zetten achter zijn carrière.

BELGEN OP WK ATLETIEK. Halve finales 400m zijn eindhalte voor Borlées, Art in finale polsstokspringen
Foto: EPA