Delhaize, Colruyt, Albert Heijn en Carrefour hebben preventief een aantal eieren uit de rekken gehaald nadat de illegale pesticide fipronil was aangetroffen. Facturen die NRC kon bemachtigen en De Standaard kon inkijken, doen vermoeden dat er wel degelijk kwaad opzet in het spel is.

Nadat enkele grote supermarktens in Nederland en Duitsland vrijdag beslisten om eieren uit de rekken te halen, omdat een licht verhoogde concentratie fipronil vastgesteld was, beslisten Belgische vestigingen van die ketens later op de dag dat voorbeeld te volgen. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) herhaalt evenwel dat er nooit gevaar was voor de volksgezondheid.

Albert Heijn België haalde - net zoals in Nederland - 25 verschillende soorten eieren uit de rekken. Alle eieren waren afkomstig van Nederlandse pluimveebedrijven die harder werden getroffen door het schandaal dan de Belgische sector. Volgens Albert Heijn wilde het bedrijf 'geen enkel risico nemen'.

Colruyt riep twee keer eieren terug. Dat gebeurde in de week van 17 juli en recenter op 2 augustus. ‘In totaal was dat slechts een procent van wat we wekelijks verkopen’, zegt woordvoerster Hanne Poppe. De eieren zouden afkomstig zijn uit een Belgisch bedrijf. De aangetroffen fipronil-waarden lagen onder de drempelwaarden die een gevaar voor de volksgezondheid vormen.

Zowel Delhaize als Carrefour haalde een referentie eieren uit de rekken. ‘Het ging om een doos van 12 medium eieren van het Delhaize-merk 365’, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. ‘Er is geen reden tot paniek. Alle andere eieren zijn veilig te consumeren.’

Carrefour riep een referentienummer eieren uit voorzorg terug en liet een onafhankelijk test doen. ‘Een deel daarvan kwam niet opnieuw in de rekken, omdat de uiterste houdbaarheidsdatum naderde’, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. 'Het lot was echter veilig, dus eieren met hetzelfde nummer, maar met een latere houdbaarheidsdatum, werden wel verkocht.'

'Wij verkopen in al onze filialen uitsluitend verse eieren van Belgische origine', zegt Lidl-woordvoerder Julien Wathieu. 'We volgen de actuele situatie op de voet, en blijven hierbij een nauw contact onderhouden met onze producenten en het FAVV.  Indien noodzakelijk zullen wij bijkomende maatregelen treffen.' Of de supermarktketen ook in België eieren uit de rekken haalde, blijft onduidelijk.

Bij Aldi was niemand bereikbaar voor commentaar.

ChickFriend

Fipronil kon onder meer in Belgische en Nederlandse eieren terechtkomen omdat het Belgische bedrijf Poultry-Vision, dat producten levert tegen pluimveeziekten, fipronil vermengde met een middel voor bloedluisbestrijding dat wél is toegestaan – Dega-16, een natuurlijk product dat bestaat uit menthol en eucalyptus. Volgens het Antwerpse parket deed het bedrijf dat uit winstbejag.

Poultry-Vision leverde ook aan het Nederlandse bedrijf ChickFriend, dat bij onze noorderburen aansprakelijk gesteld is voor het gif in eieren. Pluimveehouders hadden het bedrijf immers ingehuurd om bloedluis te bestrijden. Het Nederlandse Openbaar Ministerie startte meteen een onderzoek naar de vraag of ChickFriend te goeder trouw was, of op de hoogte was van de aanwezigheid van fipronil.

Onderstaande facturen die de Nederlandse krant NRC kon bemachtigen en De Standaard kon inkijken, doen vermoeden dat de Nederlandse bloedluisbestrijder wel degelijk wist dat hij een product met fipronil kocht in België. Chickfriend en Poultry-Vision gaven het op facturen de bedachte naam ‘fypro-rein’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig