AirBnB is zware concurrentie voor de hotelsector
AirBnB is in België aan een stevige opmars bezig. Foto: AFP

In België wordt jaarlijks voor meer dan 77 miljoen euro aan panden verhuurd via AirBnB. Dat is beenharde concurrentie voor de hotelsector.

4.663 panden in Brussel, 1.084 in Brugge, 1.184 in Luik. AirBnB heeft zijn intrede in België niet gemist. In totaal gaat het jaarlijks om 77 miljoen euro een huur die ermee wordt vergaard. Dat meldt De Tijd, dat de gegevens verzamelde in het kader van een internationaal onderzoek waar ook Süddeutsche Zeitung, Le Monde en Trouw aan deelnamen.

Het AirBnB-aanbod zit bovendien nog in de lift. In Brussel viel het dan wel terug met 5 procent omdat de regels daar werden verstrengd, maar in Brugge en Luik bedroeg de stijging 49 en 57 procent. In Antwerpen zijn er sinds vorige zomer 22 procent meer panden, in totaal 1.039. Ze draaien 8 miljoen euro omzet. Ook Gent groeide stevig, met 19 procent tot 819 panen en 7 miljoen euro omzet.

In één geval op tien gaat het om verhuurders die meerdere panden verhuren. In Brussel zijn er 27 verhuurders die 10 tot zelfs 80 woningen verhuren. Voor de krant redenen genoeg om te stellen dat er een ‘AirBnB-business’ ontstaat, eerder dan dat het over occasionele particuliere verhuur zou gaan. Twee op vijf AirBnB-panden zou meer dan 60 dagen per jaar worden verhuurd.

De hotelsector ziet het met lede ogen gebeuren. AirBnB vormt snoeiharde concurrentie voor de sector doordat huurders er vaak minder betalen dan in aan een hotelkamer.

Registratie

Eigenaars die verhuren via AirBnB zijn sinds april gebonden aan een registratieplicht. Toch is slechts 15 procent van de verhuurders daarmee in orde. Daarna kan worden gecontroleerd of ze in orde zijn met bepalingen omtrent bijvoorbeeld hygiëne en brandveiligheid.

Bruno Paternoster, kwaliteitscoördinator bij Toerisme Vlaanderen, stelt in De Tijd dat het soms onwetendheid zou zijn, ‘maar als een uitbater een logies bewust niet aanmeldt, roept dat het vermoeden op dat hij iets te verbergen heeft.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig