Waterkwaliteit Ourthe in juli ondermaats
Foto: katrijn van giel

Uit analyses is gebleken dat het water van de Ourthe afgelopen maand wel degelijk van ondermaatse kwaliteit om er gezond in te kunnen zwemmen.

In juli werden verschillende jeugdkampen afgebroken nadat leden ziek geworden waren. Omdat sommigen opperden dat de ziekte wel eens te wijten zou kunnen geweest zijn aan de kwaliteit van het water in de Ourthe. Er werd een onderzoek ingesteld.

Uit de eerste analyses blijkt nu dat het water vorige maand inderdaad niet aan de vereiste kwaliteit voldeed om er zonder gezondheidsrisico’s in te zwemmen. Dat bevestigt het regionaal crisiscentrum van de Waalse regering (CRC-W) donderdag, na bacteriologische analyse van het water.

Het crisiscentrum wijst er wel op dat de stalen onder ‘significant andere omstandigheden’ afgenomen waren dan toen de kampen afgelast werden. Tussendoor had het fel geregend, na een lange periode van droogte. Directeur Paul Dewil maakt zich dus sterk dat er geen oorzakelijk verband aangetoond kan worden. ‘Mogelijk was de waterkwaliteit voordien beter.’

Het crisiscentrum blijft wel stalen nemen en analyseren om de evolutie van de waterkwaliteit in de Ourthe in de gaten te kunnen houden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in