Zo wou Trump Mexico de muur laten betalen
Trump hield in zijn eerste week telefoongesprekken met andere wereldleiders Foto: REUTERS

Als de Mexicaanse president zou blijven herhalen dat zijn land niet zal betalen voor een muur aan de grens met de VS, dan zou Trump weigeren om nog met hem te onderhandelen. Tegelijk wil Trump dat zijn collega ‘zo populair wordt dat de bevolking een aanpassing van de grondwet zal vragen om hem nog eens voor zes jaar te kunnen herverkiezen’.

Dat heeft Trump gezegd in een telefoongesprek dat hij kort na zijn aantreden heeft gevoerd. De Washington Post, die op ramkoers zit met de president, publiceerde nu de volledige transcripties van zijn gesprekken met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de Australische president Malcolm Turnbull. De tekst is gelekt door een medewerker van het Witte Huis.

De gesprekken tonen wat Trump in de praktijk verstaat onder een deal sluiten. Zo belooft Trump in het gesprek met Peña Nieto dat hij de zware ‘hombres’ die de Mexicaanse drugshandel controleren zal aanpakken. ‘Je hebt misschien wat hulp nodig om hen aan te pakken, en daar mee willen we helpen - big league. (...) Misschien is jouw leger bang van hen, maar het onze niet’.

Muur

Pas daarna kaart hij de kwestie van de muur aan. ‘Ik moet Mexico laten betalen. Ik praat er al twee jaar over’, geeft hij onomwonden aan. Hij verwijst daarvoor naar de handelsverdragen die nadelig zouden zijn voor de VS, en de drugssmokkel. ‘We zijn beiden op een punt aanbeland waarop we zeggen dat we niet zullen betalen voor de muur. We kunnen dat nu niet meer doen, want als jij zegt dat Mexico niet gaat betalen voor de muur, dan wil ik niet meer overleggen met jullie.’

Wanneer Nieto zegt dat hij zal blijven zeggen dat Mexico niet kan betalen, stelt Trump dat hij dit niet aan de pers mag zeggen. Trump toont zich in ruil bereid zelf niet meer over de muur te beginnen, en als de pers vragen stelt, belooft hij te zeggen dat de VS en Mexico wel tot een akkoord zullen komen.

Aan het einde van het gesprek benadrukt Trump dat hij wil dat zijn collega ‘zo populair mogelijk’ wordt. In Mexico mag de president maar één ambtstermijn doen. ‘Ik wil dat je zo populair bent dat de bevolking een aanpassing van de grondwet vraagt’, stelt Trump nog.

‘Dwaze deal’

Het gesprek met Turnbull verliep veel minder gemoedelijk, zoals al bleek uit fragmenten die in februari uitlekten. De situatie escaleert als beide leiders het hebben over een eerder akkoord waarbij de VS bootvluchtelingen die naar Australië trokken zou overnemen.

Turnbull zegt dat Trump de toezeggingen van zijn land moet nakomen, maar dat ziet de kersverse president niet zitten. ‘Het is door dwaze deals als deze dat ze (de Democraten, nvdr.) de verkiezingen hebben verloren. (...) Door deze deal sta ik voor gek’, aldus Trump. De sfeer bekoelde snel, en het gesprek werd voortijdig afgebroken. In mei werden de plooien volgens Trump wel gladgestreken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig