Dode zone in Golf van Mexico is grootste ooit
Foto: rr
Duizenden dieren vinden de dood in het zuurstofarme water van de Golf van Mexico. De dode zone, een jaarlijks weerkerend fenomeen, breidt zich uit. Waar de gemiddelde grootte van het gebied over de voorbije vijf jaar nog 15.000 vierkante kilometer bedroeg, is die nu anderhalve keer zo groot. Wetenschappers wijzen de landbouw aan als grote schuldige.

De oorzaak zit bij de vervuiling afkomstig uit steden en de landbouwsector. De verontreiniging - vaak in vorm van kunstmest - belandt in de nabijgelegen Mississippi rivier. Die is de grootste van Noord-Amerika en mondt uit in de Golf van Mexico. De gedumpte materie voedt een massieve algengroei, die op hun beurt de zuurstof in het water opgebruiken. Het resultaat is een 23.000 vierkante kilometer grote zone waarin dieren niet kunnen overleven.

Dat het gebied dit jaar nog is gegroeid, is een klap in het gezicht van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), de Amerikaanse overheidsdienst bevoegd voor onderzoek naar het klimaat en de oceanen. Zij hopen de zone te beperken tot een gebied van 4.900 vierkante kilometer.

Hun computermodel voorspelt elk jaar hoe groot de zone zal worden. Dit verloopt niet altijd van een leien dakje, maar dit jaar zaten ze er dicht bij, wat toch een "positieve" noot betekent voor de organisatie. 'Deze metingen informeren uiteindelijk de beste strategieën voor bedrijfsmanagers om zowel hun omvang en impact op de duurzaamheid en productiviteit van onze kustrijkdommen en economie te beperken', besluit dr. Steven Thur, plaatsvervangend directeur van de NOAA.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig