Polen overweegt om herstelbetalingen aan Duitsland te vragen voor schade Tweede Wereldoorlog
De puinhoop na de oorlog in Warschau Foto: blg

Het akkoord waarmee de Poolse regering in 1953 afstand deed van zijn recht op compensaties, wordt door de ministers van de regeringspartij PiS in twijfel getrokken.

De Poolse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) overweegt om herstelbetalingen aan Duitsland te vragen voor de grote verliezen die het land tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geleden. ‘Het gaat om grote sommen geld en ook om het feit dat Duitsland gedurende vele jaren geweigerd heeft om de verantwoordelijkheid op te nemen voor de Tweede Wereldoorlog, zei Jaroslav Kaszynski', het boegbeeld van de PiS.

Er is aan een onderzoekscommissie gevraagd om de zaak uit te spitten en de resultaten daarvan worden op 11 augustus verwacht en vervolgens aan het parlement voorgelegd.

Duitsland heeft al afwijzend gereageerd en verwezen naar een verdrag uit 1953 waarin Polen afstand heeft gedaan van zijn recht op compensaties. Polen wilde toen ‘in een geest van democratie en vrede een bijdrage leveren aan de oplossing van de Duitse kwestie’.

Sovjetmarionet

Nu stellen een aantal ministers vragen bij die beslissing in 1953. Volgens de Poolse minister van Defensie Antoni Macierewicz was de regering toen een Sovjet-marionet. Een PiS-politicus die in het Europees parlement zetelt zei: ‘Als de Joden - terecht - compensaties hebben gekregen, waarom wij dan niet?’

De vraag om Duitse compensaties speelt al een tijdje in Polen. Meer dan tien jaar geleden bracht het boegbeeld van PiS, Jaroslav Kaszynski, de kwestie al ten berde. Nu zegt hij dat de Poolse regering zich opmaakt voor een ‘historisch tegenoffensief’.

De Tweede Wereldoorlog heeft Polen bijna zes miljoen doden gekost. Veel steden en industriële infrastructuur werden toen vernietigd.

Het idee om herstelbetalingen aan Duitsland te vragen komt in een periode dat de relaties tussen Warschau en Berlijn niet optimaal zijn. Duitsland - en de EU - hebben serieuze bedenkingen bij de recente plannen om de rechterlijke macht te hervormen en ze vinden dat Polen onvoldoende inspanningen doet voor het slagen van het Europees migratiebeleid.